€ 4.7326
£ 5.2538
$ 4.2139

Mai multe ştiri online:

Bursa cadourilor de Crăciun pentru profesori. Vouă cât vi s-a cerut la școală?

Ştire online publicată Joi, 07 Decembrie 2017. Autor: Mihai CHELEȘ
Este luna cadourilor și este forfotă mare în curțile grădinițelor și școlilor. Este semn că părinții se organizează pentru a le face o mică „surpriză“ cadrelor didactice, așa cum se obișnuiește de ani buni în învățământul românesc. Un coș cu bunătățuri, un lănțișor de aur, un voucher pentru cumpărături, un plic cu câteva bancnote sunt câteva din „atențiile“ pe care le primesc educatoarele, învățătoarele, dirigintele, profesoarele și profesorii în această perioadă.


Dincolo de gestul de apreciat, obiceiul de a face un mic cadou aproape simbolic a degenerat în timp și s-a transformat într-o tradiție costisitoare pentru părinți. Se vehiculează sume chiar și de ordinul sutelor de lei, pe care aceștia trebuie să le dea pentru a se asigura că „nu se fac de rușine”. Dacă la clasele primare scapă mai ușor, căci nu sunt prea multe cadre didactice, la grădiniță, dar și la gimnaziu, efortul financiar crește odată cu numărul profesorilor. Și întotdeauna totul pornește de la câteva mămici „inimoase”.


„La grădiniță, în timp ce îl schimbam pe băiat, au venit la mine două mămici să îmi spună că trebuie să dau 30 de lei pentru cadouri. Că așa au hotărât ele, câteva mămici. Le-am spus că nu sunt de acord și s-au uitat urât”, ne-a povestit D. M., un tătic din Constanța. 


Însă mulți dintre părinți cedează la presiunile organizatoarelor și ajung să dea banii numai pentru a nu fi arătați cu degetul. 


„Înțeleg să luăm ceva simbolic, așa, în semn de recunoștință. Nu înțeleg de ce trebuie să punem bani să vină Moșul și la școală, pentru copii. Nu e suficient că vine acasă, că doar tot noi ne ocupăm de cadouri? Iar pentru doamne, sunt complet de acord cu un cadou simbolic, nicidecum cu strângerea unei sume și, pentru că nu știm ce-i place doamnei, să punem banii în plic și să o lăsăm să își cumpere singură cadoul. Dar ce, doamna nu poate să primească o fotografie înrămată cu toți copiii, o felicitare personalizată și un cozonac cald făcut de o mămică mai pricepută?”, ne spune și Mihaela Sinea, tot din Constanța.


Al 13-lea salariu…


Unii părinți nu se pot abține să nu facă socoteli și să spună că așa-zisul cadou de Crăciun reprezintă, de fapt, al 13-lea salariu pentru unele cadre didactice. 


„30 de lei dacă se strâng de la 25 de copii, dar sunt foarte multe clase cu 30, 32 de copii, se adună între 750 și 900 de lei. Păi mi se pare mie sau este cam mult pentru un cadou simbolic. Este aproape cât un salariu. Este practic al 13-lea salariu”, socotește un alt tătic.


Sunt însă și persoane care susțin astfel de inițiative și le consideră umane, mai ales că nici nu este vorba de sume de bani importante. 


„În fond, sunt 30 poate 50 de lei de familie. Nu sunt atât de mulți bani, nu face nimeni Crăciunul cu 50 de lei și nici nu sărăcește dacă îi dă. Așa este frumos, să ne cinstim profesorii, pentru că ei au grijă de copiii noștri și ni-i educă. Uneori petrec mai mult timp cu ei decât petrecem noi acasă. Niciun cadru didactic nu cere astfel de cadouri, dar sigur se bucură când le primește. Sunt oameni a căror muncă este subapreciată și nu e plătită corespunzător. Și ce dacă le dăm o mică atenție, pentru ei contează”, ne-a scris Irina Moară.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8059 secunde