Buna Vestire - Ziua Cucului, în care nu ne certăm și avem buzunarele pline de bani

1846
Buna Vestire - Ziua Cucului, în care nu ne certăm și avem buzunarele pline de bani - bunavestireziuacucului-1521814907.jpg

Articole de la același autor

Duminică, 25 martie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Buna Vestire. Anul acesta este duminica a cincea din Postul Mare și este dezlegare de pește, dar și o zi cu numeroase tradiții și obiceiuri.


La Constanța, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficiază, sâmbătă, 24 martie, de la ora 8.15, slujba de Sfințire Mică a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la mănăstirea "Buna Vestire", situată între localitățile constănțene Mircea Vodă și Țibrinu. Iar duminică, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va face Taina Sfântului Maslu la biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", din Eforie Sud.


Buna Vestire este prima sărbătoare a Maicii Domnului atestată documentar. Ea marchează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi aduce Maicii Domnului vestea că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Conform Evangheliei după Luca, Arhanghelul bunelor vestiri, Gavriil, i s-a arătat Fecioarei Maria și i-a spus: "Bucură-te ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei" (Luca I, 28). Văzând-o îngrijorată pe Fecioara Maria, întrucât aceasta nu era căsătorită, a adăugat: "Nu te teme Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema" (Luca I, 30-32). Atunci, Fecioara Maria, cu smerenie, a plecat capul și a zis: "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Luca I, 38). Este momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât asupra Fecioarei și S-a întrupat Mântuitorul Hristos.


În Biserica Răsăriteană, data de 25 martie a fost consfințită încă din prima jumătate a secolului al V-lea, după generalizarea datei prăznuirii Nașterii Domnului pe 25 decembrie. În Apus, sărbătoarea a fost introdusă în secolul al VII-lea, de către papa Leon al II-lea.


Nu dormiți prea mult!


Conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului. Cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu burta plină de mâncare și cu buzunarele pline de bani, pentru a le merge bine în anul ce va urma. Atunci când cântecul cucului ne prinde triști și cu stomacul gol, e semn rău și lucrurile nu ne vor merge prea bine. Tradiția mai spune că, în ziua Bunei Vestiri, nu trebuie să ne certăm sau să fim supărați unii pe alții, pentru că vom avea necazuri tot anul. De asemenea, este interzis să dormi prea mult în această zi, căci vei fi somnoros de-a lungul întregului an.


O masă caldă pentru nevoiași


Tot în această zi, parohia "Buna Vestire" din Constanța își cinstește ocrotitoarea, pe Maica Domnului. Cu prilejul hramului, parohia va oferi o masă caldă pentru aproximativ 1.000 de persoane, copii instituționalizați și bătrâni, aflați în centre de plasament și azile de bătrâni din Constanța și împrejurimi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7153 secunde