Bugetul Educaţiei, creştere semnificativă pentru finanţarea burselor elevilor

241
Bugetul Educaţiei, creştere semnificativă pentru finanţarea burselor elevilor - bugetuleducatiei-1613920079.jpg
Bugetul Ministerului Educaţiei înregistrează o creştere de finanţare a domeniului învăţământ, de 241,8 milioane de lei. Sumele sunt prevăzute în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021, adoptat vineri, 19 februarie.

„Această creştere este înregistrată în condiţiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanţă, plata diferenţelor salariale conform Legii nr. 85/2016 sau alocări din fondul de rezervă. Totalul de finanţare pentru Educaţie înregistrează o valoare de 39,65 de miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de 2020, însemnând o creştere cu 2,24 miliarde de lei. Cele mai relevante creşteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanţării pentru bursele elevilor, 535,7 milioane de lei. De asemenea, o creştere substanţială înregistrează finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale, însemnând o creştere de 26%, de la 1.259 miliarde de lei la 1.585 miliarde lei”, explică reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Astfel, deşi încă subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au beneficiat de un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB.

„Acestui buget alocat învățământului, cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani, urmează să i se adauge finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma Educației”, adaugă reprezentanţii Ministerului Educaţiei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3138 secunde