Bacalaureat 2013

Blaga și Bacovia le-au dat de furcă absolvenților clasei a XII-a la proba scrisă la limba română

547
1

Articole de la același autor

Absolvenții clasei a XII-a au intrat, ieri, cu adevărat, în focurile examenelor. Ei au susținut cea mai grea probă a examenului de bacalaureat, proba scrisă la limba și literatura română. Unii încrezători că vor avea parte de subiecte ușoare, așa cum a fost și la colegii lor absolvenți de clasa a VIII-a, alții îngrijorați de notele mici din ultimii doi ani, elevii au început examenul la ora 9,00. 

În premieră, subiectele au fost diferențiate, în funcție de profil, astfel încât cei de la uman au avut de rezolvat cerințe puțin mai complicate decât colegii lor de la real. Ministerul Educației Naționale le-a servit însă aceeași surpriză tuturor - poezia. La profilul uman, la subiectul întâi, li s-a prezentat un fragment din "Accidentul" de Mihail Sebastian, iar pe baza acestui text, printre alte cerințe, elevii au avut de găsit sinonime și de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparține textul. La subiectul al doilea a fost un text argumentativ despre importanța jurnalului în viața unui adolescent, iar la subiectul al treilea elevii au avut de redactat un eseu despre poezia simbolistă.

La profilul real, elevii au primit la subiectul întâi un text din George Călinescu - "Scrinul negru". Subiectul a verificat cunoștințele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la "mormane" și "uzate". De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul "umăr". La subiectul al doilea, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre "alegerea unui model în viață". Iar la subiectul III, elevii au avut de realizat un eseu de până la 3.000 de cuvinte despre o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.

"La poezie nu m-am așteptat!"

La ieșirea din sălile de examen, absolvenții de liceu au avut reacții diferite. Unii strigau de bucurie, alții păreau storși de orice energie. "A fost greu și mult de scris!", exclamau mai toți elevii. Cu toții au respirat însă ușurați că au scăpat de ceea ce au considerat a fi cea mai grea probă a bacalaureatului. Au fost și candidați care au spus că se așteptau să fie mai greu și subiectele li s-au părut chiar ușoare. "Mamă-mamă! Nu îmi venea să cred când am văzut că ne-a dat poezie. Eram pregătit să bat câmpii despre toate celelalte subiecte, dar la poezie nu m-am așteptat! Am scris puțin, dar sper să se puncteze ceva! Asta e!", ne-a spus Robert.

Rămâne de văzut ce vor zice și profesorii care vor corecta lucrările și ce note le vor da.

Urmează matematica și istoria

Astăzi este programată proba scrisă la limba și literatura maternă, iar mâine, elevii vor susține proba obligatorie a profilului, matematică pentru real și istorie pentru uman. Vineri, 5 iulie, va avea loc ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate luni, pe 8 iulie, până în ora 12,00, iar contestațiile se vor putea depune în aceeași zi, până la ora 16,00. Între 9 și 11 iulie vor fi recorectate lucrările contestate, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 12 iulie.

Comentează știrea

gicu
2 iulie 2013
huideo

blaga de la pdl? ce nemernic

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9114 secunde