Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan, întâiul martir creștin

372
Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan, întâiul martir creștin - sfantulstefan-1545833634.jpg

Articole de la același autor

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, Biserica creștin-ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhimandrid Ștefan, condamnat la moarte în anul 33, de autoritățile iudaice. Ștefan este cel care a vestit și mărturisit credința în Hristos, deschizând drumul unui impresionant șir de martiri creștini, pedepsiți pentru credința lor.

Sfântul Ștefan era de neam ales și provenea din seminția lui Avraam. În limba greacă, Ștefan înseamnă "coroană" și se referă atât la râvna de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Christos, cât și la faptul că el, Sfântul, este primul dintr-un nesfârșit șir de martiri din lumea creștină.

Misiunea Sfântului Ștefan era aceea de a demonstra ca Iisus Christos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita râvnei și credinței sale, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea de a săvârși minuni și de a arăta semne mari în popor.

Având harul divin al minunilor, care-i însoțeau adesea propovăduirile, Sfântul Ștefan a stârnit mânia evreilor, care l-au chemat la judecată în fața Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzându-l de blasfemie, că hulește și că strică Legea lui Moise. La acea vreme, blasfemia se pedepsea cu moartea.

În fata Sinedriului, Ștefan și-a prezentat argumentele sale solide din scripturi cum că Legea se împlinește prin Christos, adică prin Mesia, cel prezis de profeți, dar, din păcate, nu a reușit să-i convingă pe judecători. Ștefan a fost alungat din cetate și lovit cu pietre. Prăbușit sub povara bolovanilor aruncați cu dușmănie asupra lui, Ștefan a avut totusi puterea ca, înainte de a muri, să ceară iertare pentru ucigașii lui: "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!".

Obiceiuri și tradiții

Tradiția spune că, de ziua Sfântului Ștefan, este bine să aducem în casele noastre icoana care-l înfățișează pe acest martir, astfel Sfântul ajutându-i pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase.

În biserici, astăzi se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ștefan. Pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite de persoane de decizie, e bine ca azi, de ziua sfântului său nume, să dăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă, aprinsă.

De asemenea, în semn de iubire, prețuire și respect pentru martirul prăznuit astăzi, dar și ca dovadă de iubire și înțelegere, e bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.384 secunde