Bilanț cultural. Care au fost premierele oferite de teatrele constănțene în anul 2021

287
Bilanț cultural. Care au fost premierele oferite de teatrele constănțene în anul 2021 - fondpremierebilant-1640531456.jpg
Marcat puternic de restricții, și anul cultural 2021 a avut de suferit în ceea ce privește oferta de spectacole în premieră de pe scenele constănțene. Dar mai ales din punctul de vedere al încasărilor, ca urmare a faptului că sălile au funcționat la 30% din capacitate, conform legislației în vigoare.

Pentru Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, anul 2021 se încheie, zilele acestea, cu o premieră online. Este vorba despre opereta-poveste „Hansel și Gretel”, o capodoperă jucată și pe alte scene românești, pe muzica Engelbert Humperdinck.

Spectacolul va mai fi prezentat online și luni, 27 decembrie 2021, de la ora 11. Linkul pentru vizionare va fi disponibil pe site-ul instituției, pe canalul oficial de Youtube și pe pagina oficială de Facebook.

O altă premieră mult apreciată în 2021 a fost cea a baletului „Prinț și cerșetor”, oferită publicului spectator în luna iunie. După celebrul roman al lui Mark Twain, spectacolul a beneficiat de coregrafia lui Horațiu Cherecheș, secondat coregrafic de Monica Cherecheș, directorul Companiei de Balet, avându-i ca prim-soliști pe soții Mihaiu - Adrian și Irina Ganea. În luna mai avusese loc premiera operei tragi-comice „Povestirile lui Hoffmann”, de Jacques Offenbach, a cărei regie artistică, decoruri și light design îi aparțin lui Ștefan Munteanu. Directorului teatrului, Daniela Vlădescu, îi aparține concepția costumelor.

Tot cu trei premiere încheie anul 2021 și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”: „Hansel și Gretel", regia Cristian Mitescu, „Regele Cerb", regia Gabriel Apostol, „Suburbia" în regia managerului Aurel Palade și „Sperietoarea de păsări", în regia Adelei Moldovan, ultimele două având premierele în luna noiembrie, la interval de o săptămână una de cealaltă.

Bilanț bogat la Teatrul de Stat

Dintr-o retrospectivă oferită de Teatrul de Stat din Constanța, se poate concluziona că, în ciuda unui an pandemic, această instituție de cultură reușește să încheie 2021 cu un bilanț bogat: cinci premiere, patru premii, zeci de reprezentații la sediu, participări la festivaluri și turnee, dar și proiecte în curs de realizare… Chiar dacă este cea mai văduvită… scenă, din cauza șantierului demarat de la 1 noiembrie 2021.

Revenind la premiere, în luna martie am fost martorii unui concept de spectacol hibrid, intitulat „Ziua Z”, gândit ca răspuns la provocările generate de pandemia Covid 19. Un spectacol ce poate fi urmărit live, atât fizic, în sala teatrului, cât și online, combinând filmările realizate pe scenă cu cele în timp real, într-o mașină ce gonește pe străzile orașului. Scenariul original îi aparține lui Ionuț Sociu, iar regia, lui Bobi Pricop. Spectacolul s-a bucurat de numeroase cronici favorabile și a fost selectat pentru participarea la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – secțiunea online.

În luna mai, Teatrul de Stat consemna un… record de premiere. Prima a fost comedia muzicală „Crima din strada Lourcine” de Eugène Labiche, regia Vlad Cristache, o poveste în care comicul de situație se combină cu o dinamică excelentă a personajelor, iar un band acompaniază live actorii.

Cea de-a doua a fost premiera spectacolului „Maria Tănase. O poveste” – scenariu și regie de Carmen Lidia Vidu, cu Mirela Pană în rolul celebrei cântărețe de muzică populară românească. Spectacolul a participat la turnee în Chișinău și București, iar actrița Mirela Pană a obținut Trofeul „Bacău Fest Monodrame“ 2021.

Miercuri, 29 decembrie, de la ora 19, pe scena Centrului „Jean Constantin”, Teatrul de Stat oferă, gratuit, constănțenilor acest spectacol, un simbolic cadou de sărbători.

Cea de-a treia premieră a lunii mai - „8 TAȚI”, a fost realizată în cadrul programului managerial „Debut la TSC”, în coproducție cu Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca – Facultatea de Teatru și Film, spectacol ce a dat șansa unei tinere regizoare să debuteze pe scena unui teatru profesionist. Regizoarea Irisz Kovacs a obținut premiul pentru debut regizoral la secțiunea „Creație colectivă” a Festivalului-concurs Debutant 2021.

Iar cea mai recentă premieră a Teatrului de Stat, spectacolul „Goi pușcă” de Simon Beaufoy, regia Vlad Cristache, după filmul „Full Monty”, a avut loc în 25 septembrie 2021, cu doar câteva zile înaintea… marelui șantier.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6606 secunde