Biblioteca Universitară evocă personalitatea lui Johannes Gutenberg

109

Articole de la același autor

Biblioteca Universitară „Ioan Popişteanu” din cadrul Universităţii „Ovidius” şi-a propus să iniţieze, în perioada următoare, o serie de evocări ale unor personalităţi literare şi momente istorice care au adus o contribuţie majoră la dezvoltarea culturii universale, în general şi naţionale, în special. Debutul îi aparţine lui Johannes Gutenberg.



„Născut în secolul al XIV-lea şi trecut la cele veşnice în ziua de 3 februarie a anului 1468, Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg este reţinut de istorie drept inventatorul unui nou tip de presă tipografică. Aceasta folosea, pentru prima dată în Europa, litere mobile, realizând aliajul folosit pentru acest tip de matriţe şi creând serii de cerneluri pe bază de uleiuri. Aceste descoperiri i-au permis lui Gutenberg ca pe 23 februarie 1455 să tipărească prima Biblie în limba latină cunoscută sub numele de Biblia cu 42 de rânduri, fiind vorba de două volume de mari dimensiuni (in folio), cu un total de 741 de pagini şi aproximativ 2.500.000 de semne tipografice”, au declarat reprezentanţii bibliotecii.



Ei au adăugat că, despre Gutenberg şi rolul său se pot spune şi scrie multe. Din acest motiv, Biblioteca „Ioan Popişteanu” lansează utilizatorilor săi invitaţia de a citi, din propriul fond de carte, lucrările dedicate lui Johannes Gutenberg. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7051 secunde