Belele la debut de an școlar. Grădinițe supraaglomerate și școli fără apă curentă

1197
16
Belele la debut de an școlar. Grădinițe supraaglomerate și școli fără apă curentă - gradinita19gf2-1472743811.jpg

Articole de la același autor

Cu prilejul colegiului prefectural de ieri, presa constănțeană a avut șansa de a mai afla informații legate de învățământul constănțean și de un nou debut de an școlar direct de la sursa cea mai autorizată a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, adică de la inspectorul general Gabriela Bucovală, de altfel foarte… scumpă în declarații. 


Așadar, șeful învățământului a declarat că situația la Constanța, din punctul de vedere al pregătirilor pentru noul an școlar, este destul de bună. Din totalul de 488 de unități școlare cu și fără personalitate juridică, în nouă s-au executat reparații capitale, în alte cinci - diverse consolidări ale clădirilor, reabilitări în 49 de unități, diverse construcții sau intervenții asupra utilităților în alte 69.


Dintre aceste 488 de instituții constănțene, 450 dețin autorizație sanitară de funcționare, alte 16 au depus documentația și sunt în curs de autorizare, iar 22 de unități nu dețin această autorizație, motivul fiind unul deja cunoscut: lipsa apei curente, în localități precum Făurei, Dobromir, Canlia, Fântâna Mare, dar și altele.


O altă cauză a imposibilității de a fi autorizate o constituie supraaglomerarea din două sau trei grădinițe care, și din lipsă de spațiu, sunt obligate să lucreze în două schimburi.


Rugată să exemplifice care sunt, în opinia inspectorului general, cea mai frumoasă, respectiv cea mai… urâtă unitate școlară din județ, prof. Bucovală a enumerat ca exemplu pozitiv, Școala nr. 1 Valu lui Traian, Școala gimnazială nr. 1 Poarta Albă, dar și unitatea din comuna Peștera. Cât despre polul opus, a refuzat să exemplifice, evident pentru a nu sugera alte și alte comentarii.


Ne lăudăm cu titulari, dar de ce nu sunt rezultate?


Un alt capitol atins de "generalul" Bucovală a fost ocuparea posturilor didactice. Învățământul constănțean totalizează 6.906 posturi didactice, din care au fost ocupate cu titulari 5.800. Mai interesant este că din totalul de 169 de posturi titularizabile scoase la concurs anul acesta, doar 61 de profesori au reușit să-și găsească un post convenabil, în cel mai bun caz pentru următorii patru ani, dacă nu cumva s-or muta la primul transfer.


Ultima etapă în cadrul calendarului de mobilități va avea loc luni, 5 septembrie, când este programat Concursul județean și testarea pentru ocuparea posturilor și care se va desfășura în două unități de învățământ. La Școala gimnazială nr. 38 "Dimitrie Cantemir" Constanța se va prezenta personalul fără studii corespunzătoare postului, iar la Liceul Teoretic "George Călinescu", candidați care au obținut cel puțin nota 5 (cinci) la inspecția specială la clasă sau la probele practice de profil în cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor, sesiunea 2016 ori cel puțin media 8 la inspecțiile la clasă în profilul postului, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2016.


În ceea ce privește aprovizionarea cu manuale școlare, au fost semnate 15 contracte cu edituri care vor retipării manuale pentru clasele V-X, iar marea noutate a viitorului an școlar este că vor primi manuale și elevii din anii terminali, motiv pentru care s-au semnat 26 de contracte de tipărire pentru acestea. 


În final, întrebată dacă s-au efectuat schimbări la conducerile unităților de învățământ, așa cum ne-a obișnuit deja, prof. Gabriela Bucovală ne-a reamintit că detașarea în interesul învățământului a directorilor de școli a încetat pe 31 august, iar ieri, odată cu debutul noului an școlar 2016-2017, au fost semnate alte detașări în interesul învățământului. Schimbările s-au produs acolo unde directorii nu și-au dorit să mai dețină această funcție, a explicat "foarte elegant" șeful învățământului constănțean.


Cert este că ar fi fost mai mult decât necesară o conferință de presă pentru a mai lămuri și alte aspecte ce țin de școala constănțeană. Nu mai departe problema ridicată de un coleg de breaslă despre tavanul căzut la școala din Viile, ce aparține de comuna Ion Corvin, sau despre supraaglomerarea claselor pregătitoare la anumite învățătoare, ce ajung să aibă aproape 40 de elevi în clasă, și chiar despre sumele fabuloase, de ordinul milioanelor, care s-au strâns de câteva săptămâni pentru renovări de clase și care nu încetează să indigneze părinții. Dar probabil că sunt subiecte tabu, pe care nu are rost să le mai discutăm pentru că ele oricum se rezolvă… de la sine!


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Flavia
2 septembrie 2016
Numai minciuni

Incompetenta si fruntea ingusta sunt generale in isj. Directorii jigniti si abuzati nu vorbesc? Au fost fortati sa demisioneze pentru a numi ea clientii ei. Dimensiunea dezastrului din educatia constanteana urmeaza sa fie vizibil in 2,3 ani. Tehnocrata liberalo-comunista este cosmarul tuturor.

Mia
2 septembrie 2016
Adevarul

Sa spuna adevarul. De ce a schimbat directorii care au infruntat-o si nu s-au supus "vaduvelor negre". Incompetenta la loc de cinste.

Mia
2 septembrie 2016
Adevarul

Sa spuna adevarul. De ce a schimbat directorii care au infruntat-o si nu s-au supus "vaduvelor negre". Incompetenta la loc de cinste.

Doamna Stan
2 septembrie 2016
Revenire spectaculoasa!

Am ramas muti de uimire, oameni buni! Cine credeti ca s-a infiintat dis de dimineata pe 1 septembrie la scoala 28, calare pe cateva sute de cai putere marca Jeep- rosu ca sangele proaspat, numai bun de beut? Cum cine? Prietena noastra miha stan! A venit sa-si savureze momentul de glorie..., intoarcerea triumfala pe bancutea din fata scolii! In cancelarie inca n-a ajuns, ca nu e cazul, e prea cald afara si...oricum, patrunde greu, cu pasi marunti si mai mult inapoi, precum racul, sau in marsarier....cum zicem noi,soferii.... Nu se stie de ce, dar deocamdata ia pulsul doar in curtea scolii, cu iarba uscata proaspat taiata, parjolita de soarele acestei vieri fierbinti in care I s-a confiscat iubita scoala -jucarie, cu minunatul lliving- cabinet- fumoar in care nu mai poate decat cu greu sa patrunda.....Of, of, ooooof! A naibii situatie! Sa muncesti patru ani si ceva ca sa-ti construiesti un loc caldut, si sa ti se zboare de sub nas intr-o clipita! Cat ai zice.....numirea noilor directori...Naspa de naspa, fratilor!!!!

Mos Ion
2 septembrie 2016
Grădinițe supraaglomerate și școli fără apă curentă

Nimic nou sub soare , de 27 de ani este aceeasi situatie ! Nu doar in judetul Constanta , vorbesc la nivel de tara.

Mai, mai!
2 septembrie 2016
ce ne facem?

De pe bancuta, miha vrea sa sara...... direct in Consiliul de administratie al scolii 28!!!! Nici mai mult nici mai putin! Nu poate si nu vrea nici in ruptul capului sa traiasca fara o cat de mica functie de conducere....castigate! cu sudoarea fruntii si cu datul din coate...Chestia e ca I s-au rarit tare de tot admiratorii...Ce se face ea in cazul asta? Ii cloneaza pe cei ramasi, sau face niste biletele false si le strecoara in urna? Aaa, era sa uitam ce era mai important: mihaiela e atat de dornica de munca incat s-a autopropus! Ea vrea, dar sa vedem daca poate.....Ce o recomanda? Vocea si talentul ei, sau fostul scaunel din living? Miha, ai grija, preocupata fiind de o noua functie, sa nu nimeresti in cabinetul directorului cand alergi tu, asa, cu forte proaspete...spre cancelarie! Micutza de tine, cata sarguinta....! Si cat dor de munca!

C.A., C.A.!
2 septembrie 2016
O vrem pe sefaaaa!

Extraordinar! Ce repede isi revine sefa si e gata de lucru! Nici n-a inceput scoala si si-a intrat in noul rol, acela de simplu profesor! O admiram din tot sufletul, e plina de ganduri bune si de energii negative, pardon....pozitive, dar voi n-o intelegeti railor! Railor ce sunteti! Acum vrea si ea in Consiliul de administratie, sa vada cum e sa votezi sau sa te abtii de la vot...., mai degraba asa, ca de ce sa-si asume ea ceva/ E prea discreta,prea nehotarata, prea delicata! Nu stie ce sa voteze, cum sa voteze, dar vrea sa fie ACOLO! Mai ales ca acolo, in cabinetul directorului, se tineau si inainte sedintele EI, sedintele CA-ului EI, in cabinetul si scoala EI!!! Va rugam s-o intelegeti si s-o alegeti, daaaa? E buna!

Răspuns la: ce ne facem?
Adăugat de : Mai, mai!, 2 septembrie 2016
De pe bancuta, miha vrea sa sara...... direct in Consiliul de administratie al scolii 28!!!! Nici mai mult nici mai putin! Nu poate si nu vrea...
VESTE BOMBA!
2 septembrie 2016
STAN NU SE LASA!

Neavand unde sa se duca deoarece la alte scoli s-au ocupat toate locurile ( de director, de profesor, de orice...), fosta manager de succes a colii Dan Barbilian s-a asezat confortabil pe un scaun in spatele clasei, in timpul consiliului profesoral, si da din gura! Critica directorul! Dar nu cum ar face-o orice om normal, cu scaun ....sub fund si la cap, ci cu lasitatea-i caracteristica...Vorbeste intr-una, ca ea stie, ca ea a facut...dar n-a observat cine trebuia, ca nu e bine asa...ca....dumnezeu stie ce baiguie acolo, ca n-o asculta nimeni! Sufera....in semi-tacere, vorbeste singura...oare pentru cat timp? Atat de mare sa fie socul pierderii postului? Hai, Miha, linisteste-te, ca poate o sa mai ai ocazia sa te afirmi...in viitorul nu prea indepartat, adica in cincinalul viitor. Deocamdata e mai bine sa taci si sa inghiti, lasa-l pe noul director sa-si faca treaba! Sau ti-a placut atat de mult ce ti s-a intamplat incat iti doresti sa ti-o mai iei putin?

Bogdan
2 septembrie 2016
Belele

Sa ne plangem de belele: la agentia -rds- din zona casa de cultura, casiera -surdu georgeta- ca sa nu dea restul bine tine clientul de vorba !

Na, belea!
2 septembrie 2016
Eu in cancelarie?

Până dă bruma sau vine prima ploicică de toamna nu mă dau intrată in scoală!!! Ce dreaku să caut eu acolo? Mi-e scârbă, nu-i de nasul meu! Să predau eu, marea STAN la pregătitoare??? Eu, fosta directoare a lui DB, pe care l-am dus sus, sus de tot....pe culmile succesului in ale intrigilor, manipularii si manevrelor....de amorul artei, ca nu mi-a iesit nimic, n-am scapat de concurență, eu ziceam, să mă amestec cu multimea din camera profesorilor? Nu, nu, nu, să nu-mi spuneti voi mie cruella dacă nu-mi aduc un cort si sacul de dormit si nu mă instalez pe peluză....asa uscata si urâtă cum e! Ce mama naibii, asa mă credeti? Si in C.A. voi ajunge, chit că trebuie să mai astept cativa ani buni.....Stiti că sunt incăpățanată! Jos fosta opozitie, jos fostii mei protectori, jos fostii ghiocei si iepurasi supusi, jos toata lumea! Joooos!!!!!!

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4743 secunde