Unde trimitem copiii în perioada vacanței

Bazinul de la Palatul Copiilor, închis vara. "Adresați-vă ministerului!"

1749
Bazinul de la Palatul Copiilor, închis vara.

Articole de la același autor

Vremurile s-au schimbat. Copiii s-au schimbat. Tentațiile de a petrece cât mai mult timp online sunt foarte mari, așa că necesitatea de a le oferi activități alternative a crescut exponențial în ultimii ani. La Constanța, însă, posibilitățile de a-și petrece vacanța mare într-un mod plăcut și folositor sunt extrem de reduse. 


O săptămână în tabără, o săptămână la munte cu verișorii, o săptămână la plajă cu părinții, o săptămână la țară, la bunici, și tot mai rămân cel puțin cinci săptămâni de vacanță în care copiii din Constanța nu au ce face. 
Părinții cu dare de mână îi înscriu la școli de vară private, îi trimit în mai multe tabere sau pleacă în concediu cu ei de mai multe ori pe perioada verii. Cei care însă nu pot să-și ia concediu așa de mult în această perioadă și nici nu își permit să le plătească tabere prelungite sunt nevoiți să îi lase acasă cu bunicii sau singuri, căutând tot felul de tertipuri de a-i scoate de pe telefon, tabletă sau calculator. 
"Le dau de lucru și îi verific atunci când ajung acasă, după-amiază. Nu îi pun să facă probleme de matematică toată ziua, ci să citească 30 de pagini pe zi, din lecturile suplimentare, să deseneze, le scot tot felul de fișe cu jocuri logice. Dar tot nu pot să facă asta toată ziua. În restul timpului, stau în casă, pentru că este foarte cald afară, se uită la televizor, se joacă pe calculator, vorbesc pe telefoane, prin diferite aplicații cu colegii. Eu am doi copii, o fetiță de 9 ani și un băiețel de 7 ani. Stau singuri o mare parte din zi. Mi-ar fi plăcut ca, măcar o dată, de două ori pe săptămână, să fie diferite activități organizate în școli sau la Palatul Copiilor, să fie bazine de înot unde să poată să meargă și să își petreacă timpul, socializând cu alți copii și făcând ceva util. Din păcate, nu există astfel de soluții în Constanța, la stat. Dacă vrei înot, te duci la bazinele particulare, iar dacă vrei activități de vacanță, te duci la centrele private. Unde, pentru doi copii, ajungi să plătești mii de lei pe lună. Nu știu câți părinți din Constanța își permit să-și ducă copiii la particulari, după ce tot timpul anului plătesc meditații, culegeri, manuale, reviste", ni s-a plâns Ioana R., o mămică din Constanța. 


Fără bazine de înot și cu Palatul Copiilor închis pe timpul verii 
Situația este asemănătoare însă în multe familii din municipiu și chiar din județ. Nu numai că în Constanța nu există bazine de înot, dar, vara, singurul bazin de stat se închide. Este vorba despre bazinul de la Palatul Copiilor, și, odată cu întreruperea activității lui, pe timpul verii sunt suspendate toate activitățile și cercurile care funcționează în cadrul instituției. 
Conform Legii Educației în vigoare, Palatul Copiilor din Constanța, ca de altfel toate palatele copiilor din țară, intră în vacanță odată cu încheierea anului școlar și își reîncepe activitatea la începutul lunii octombrie, atunci când debutează noul an școlar. Practic, pe timpul verii, exact atunci când copiii au mai multă nevoie de activități de petrecere a timpului liber, Palatul Copiilor se închide. Profesorii intră și ei în concediu de odihnă și, între timp, sunt realizate lucrările periodice de întreținere. 


Legi vechi pentru vremuri noi 
Această problemă nu face decât să sublinieze încă o dată necesitatea schimbării Legii Educației și adaptarea ei la noile cerințe ale societății și ale copiilor. 


"Aici trebuie să vă adresați ministerului, noi suntem cadre didactice și funcționăm după calendarul școlar. Avem norme didactice, avem Codul Muncii pe care trebuie să îl respectăm și nu avem ce să facem. Nu avem voie să ne luăm concediul în restul anului, ci doar pe perioada vacanțelor școlare. Totuși, deși este întreruptă activitatea cercurilor, cei care participă la diferite concursuri și cei care fac performanță sunt activi în continuare. Înotul funcționează, se antrenează copiii, pleacă săptămâna viitoare la Târgoviște, la campionat. Cercul de Artă Teatrală se pregătește pentru Festivalul Național de Teatru Medieval de la Sighișoara, între 15 și 18 iulie. Suntem în pregătiri și organizăm Festivalul Național de Teatru Antic pentru elevi, la sfârșitul lunii iulie. În luna august, avem campionat internațional de navomodelism, pe care tot noi îl organizăm. Între timp, mai avem niște mici activități organizatorice, lucrări de mentenanță la bazin", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Palatului Copiilor Constanța, prof. Roxana Mitan. 
Potrivit acesteia, solicitările părinților în perioada verii sunt destul de reduse. 
"Părinții și bunicii sunt foarte puțini dorinici de activități în timpul verii. Începând cu luna iunie se răresc și copiii. Pentru că este cald afară, părinții preferă să-i ducă în parc, preferă activitățile în aer liber, ceea ce e și normal. Ca să-i aducă la Palat, părinții trebuie să se bazeze tot pe bunici. E cald afară, bunica nu iese, pentru că nu are cum. Și în vacanță, tot bunicii sunt baza pentru părinții care lucrează. O mare parte a activității noastre se realizează cu sprijinul bunicilor. Noi avem porțile deschise din toamnă pentru toți copiii. Începând cu 1 octombrie, activitatea se reia normal, dar grupele sportive vor începe antrenamentele încă de la finele lunii august, atât cele de performanță, cât și cele de avansați, la fotbal și baschet. De asemenea, de la 15 septembrie, noi vom merge în școli pentru selecția de copii. La înot, rămâne în continuare grupa de performanță, care este deja prevăzută în planul de școlarizare, și vor fi formate grupe de începători și avansați", ne-a mai spus prof. Roxana Mitan. 


Ministerul Educației vede, dar nu face nimic! 


O soluție pentru ca Palatul Copiilor să fie mai accesibil și în timpul vacanței de vară și să devină un loc de petrecere a timpului liber ar fi preluarea acestuia în administrare de către Consiliul Județean Constanța. Propunerea a fost deja făcută, încă din luna ianuarie a acestui an, cu prilejul vizitei ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, la Constanța. 


"Având în vedere importanța existenței acestui Palat al Copiilor în viața educativă a elevilor din județul nostru, am discutat despre posibilitatea preluării acestuia de către Consiliul Județean Constanța. Am fost asigurați de întregul suport al ministerului în acest sens și ne asumăm ca, în momentul preluării să nu schimbăm destinația acestuia. Ne dorim să investim în aceste clădiri pentru ca elevii să obțină un loc unde să-și dezvolte aptitudinile și să se antreneze pentru a obține performanțe", a declarat, la momentul respectiv, președintele CJC Constanța, Marius Horia Țuțuianu. 


La aproape șapte luni distanță, lucrurile sunt neschimbate. Curtea, bazinul și clădirea palatului sunt în stare de degradare. Ministerul Educației dă bani cu țârâita, insuficienți chiar și pentru lucrările de întreținere, dar nici nu renunță la el. 
"Trebuie o ordonanță de guvern dată pentru toate palatele din țară. Ar trebui schimbată Legea Educației pentru a se realiza acest lucru, iar deocamdată nu s-a dispus nimic", ne-a explicat directorul Palatului Copiilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.352 secunde