Bătălie mare pentru un loc la gimnaziu. Care sunt colegiile cele mai căutate

6390
Bătălie mare pentru un loc la gimnaziu. Care sunt colegiile cele mai căutate - fond-1528214103.jpg

Articole de la același autor

În timp ce mulți dintre școlari numără pe degete zilele până la vacanță, unii absolvenți ai clasei a IV-a se pregătesc să dea piept cu primul examen important din viața lor: admiterea la colegiu. Fie că e doar un trend, fie că sunt motive întemeiate la mijloc, cum ar fi programul de dimineață de la colegiu, față de cel de după-amiază la școala de cartier, mulți elevi își vor încerca norocul peste mai bine de o săptămână la examenele de admitere pregătite de mai multe unități de învățământ liceale din municipiu. 


Deși oferta este destul de generoasă și, pe lângă tradiționalele clase de gimnaziu propuse de Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Liceul "Ovidius", Liceul "Traian", Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", vor fi clase de a V-a și la Colegiul Național "Mihai Eminescu", la Liceul "George Călinescu" și la Liceul "Decebal". Practic, din ce în ce mai multe licee se deschid către elevii de gimnaziu, mai ales că numărul liceenilor este în scădere drastică și că, în prezent, finanțarea instituțiilor de învățământ se face în funcție de câți elevi școlarizează. 


Fiecare colegiu propune, anul acesta, câte două sau trei clase și examenul se dă simultan, pe 16 iunie, nemaiexistând posibilitatea ca părinții să-și înscrie copilul la mai multe licee, să dea concursul și să vadă unde intră. Admiterea constă în probe cu subiecte de olimpiadă la matematică sau la o limbă străină. 


La Liceul "Traian", înscrierile s-au încheiat pe 31 mai și se pare că deja sunt foarte mulți înscriși, concurența fiind de doi candidați pe un loc. La Colegiul "Mircea", înscrierile abia au început ieri, iar la Liceul "Decebal", dosarele pot fi depuse până pe data de 8 iunie, la secretariat. La Colegiul Pedagogic, sunt disponibile 60 de locuri, în cele două clase a V-a care se vor forma din toamnă. Se pot face înscrieri până pe 13 iunie. Testarea în vederea admiterii va fi doar la limba engleză, însă cu două probe, scrisă și orală. Tot la limba engleză vor susține examen și absolvenții de clasa a IV-a care vor să urmeze gimnaziul la Liceul "Călinescu". În schimb, testarea va fi doar orală. 


La Colegiul "Eminescu", Inspectoratul Școlar Județean a aprobat o singură clasă a cincea. Candidații care optează pentru această unitate de învățământ și care vor reuși să treacă de proba de matematică știu deja că vor învăța de dimineață, între orele 8 și 12, și vor avea ca diriginte pe profesorul titular de limba română Grațiela Dumitrache. 


Totuși, se pare că cea mai mare concurență va fi tot la Colegiul "Mircea", unde și anii trecuți au fost câte trei, chiar patru candidați pe un loc. 


Părinții au făcut însă adevărate strategii astfel încât să se asigure că fac cea mai bună alegere. 


"Este păcat că toți s-au vorbit să dea examenul în aceeași zi. Dacă s-ar fi dat în zile diferite, era o șansă pentru elevi să se asigure că intră la un colegiu. Noi facem pregătire de mai bine de un an, dar cu o concurență așa de mare te poți aștepta la orice. Probabil că vom merge să dăm concursul la «Traian», încă ne mai gândim și oscilăm și pentru «Mircea». Așteptăm să vedem ce concurență va fi și acolo", ne-a declarat unul din părinții pe care îi așteaptă emoții mari la sfârșitul săptămânii viitoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6364 secunde