Bătaia de joc din educație continuă. Foștii directori constănțeni se simt jigniți

3263
8

Articole de la același autor

Cu toate că în calendarul desfășurării concursului pentru funcția de director și director adjunct erau prevăzute termene clare de respectat, există în România unități de învățământ în care nici până la data de 6 ianuarie 2017 nu s-au dat decizii de numire a înlocuitorilor, motiv pentru noul ministru al Educației să facă o… "restaurație". 


Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a numărat printre "fruntașele" care au raportat respectarea calendarului, neștiind, probabil, că actualul ministru al Educației, Pavel Năstase, va fi atât de îngăduitor și va permite foștilor directori care nu au luat concursul să rămână pe funcții. Și asta în ciuda prevederilor metodologice anterioare, care spuneau clar că fostul director care a picat concursul sau nu s-a înscris nu mai are ce căuta la conducere. 


"Ce-ați avut cu noi?"
 
Primul ordin al lui Pavel Năstase a stârnit un val de revoltă în rândul foștilor directori constănțeni. 


"Cei care au respectat legea nu vor mai rămâne directori, iar cei care nu au respectat legea rămân în continuare directori? De ce nu se invalidează deciziile de numire ca să aibă toți dreptul conform acestei noi adrese semnate de ministru? Nu faceți discriminări! Ori este lege pentru toată lumea, ori pentru nimeni!", afirma prof. Anghelina Tîrnă, fost director al Colegiului Agricol Poarta Albă. 


Prof. Gina Adam, fost director al Grădiniței cu program prelungit nr. 36 "Steluțele Mării" din Constanța, susține altceva. 


"Eu nu pot să înțeleg ce v-au făcut acei directori care nu au luat concursul din cauza unor hârtii (care oricum există la dosar... dar din cauza stresului maxim la care am fost supuși s-au făcut și încurcături). Ce-ați avut cu ei să nu-i lăsați până la sfârșitul anului școlar, după care nu mai puteau să dețină funcția, decât prin concurs? Ce-ați gândit oare? Un director nou, în mijlocul anului școlar, știți ce înseamnă? Numai până se dumirește cu «ce se mănâncă» funcția, trece timpul. Problemele vin avalanșă peste el, cum să facă el mai bine lucrurile, față de cel care deja știa ce are de făcut în fiecare săptămână, lună etc. Nu am avut contracandidat, consiliul profesoral nu-și dorește un alt director și, totuși, prin metodologia aberantă, ați forțat consiliile profesorale să aleagă acolo... pe cineva, oricare numai pe fostul director, NU! Nu regret niciun pic că din cauza unei metodologii prost concepute și gândite am picat la CV, dar regret că pe nimeni nu a interesat ce am făcut eu pentru unitatea respectivă, câtă muncă voluntară și cât suflet am pus ca să ajungă unitatea de învățământ în topul celor mai bune din oraș!", conchide prof. Adam. 


"Unii inspectori generali au încălcat metodologia"
 
Această explicație vine de la Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al fostului ministru Mircea Dumitru: 


"Nici bine nu s-a uscat cerneala pe deciziile de numire, că a început să curgă lapte și miere... întru mediocritate și slava partidului. Se vorbește de restaurație. Să fie primit! Dar pentru cine? Vreau să explic pe scurt care au fost argumentele pentru care acel articol (n.r. - interdicția pentru foștii directori) a fost integrat în metodologia de concurs. Restricția privind numirile prin delegare a fost introdusă, pentru prima dată, la concursurile pentru inspectorii școlari din 2016, preluată apoi și în regulamentul concursului pentru directori. Să presupunem că sunt director de școală și vreau să îmi continui activitatea ca manager. În cazul acesta, e clar că trebuie să particip la concurs, să mă pregătesc și să dovedesc că sunt bun acolo. Asta, chiar dacă până acum am fost numit printr-o decizie care poate fi, până la urmă, și arbitrară. Un concurs îmi validează competențele. Ce fel de directori ar putea fi aceia care au intrat în funcții, iată, pe ușa din dos? Aceia cărora oamenii de partid le-au spus, pe la colțuri, să nu se înscrie la concurs, pentru că «vor veni ai noștri». Aceia pentru care unii inspectori generali au încălcat metodologia de concurs, trăgând de timp până «vin ai noștri» (De cazul de la București am fost sesizați, iar ministrul Mircea Dumitru a semnat, în 29 decembrie, un ordin pentru cercetare disciplinară a inspectorului general de București. Restaurație și acolo?). Ce fel de directori de școală, profesori, până la urmă, sunt aceia pentru care regulile nu sunt reguli? Ce îi vor învăța ei pe copii? Că se poate și așa? «...până vin ai noștri»?". 


v v v


Reinstalat la Ministerul Educației, în calitate de secretar de stat, prof. Liviu Marian Pop a explicat că au rămas nesoluționate 358 de numiri pe posturi de director și alte 308 de directori adjuncți, ordinul fiind emis fix pentru acestea. 


Dar de ce atât de multe? De ce acolo nu s-a putut și în restul țării toată lumea a respectat calendarul? Sunt întrebări retorice, care nu așteaptă niciun răspuns, pentru că se cunoaște… 


Comentează știrea

Pavel
9 ianuarie 2017
Olimpiada Pamantului

Scoala romaneasca nu mai este de calitate/se dau subiecte de cls 4 la evaluarea nationala/ diplome facultate se obtin usor.

Cadru didactic
9 ianuarie 2017
Rusine Ministrul Educatiei

Este revoltator ca sunt cadre didactice care s-au cocotat acum in fruntea Ministerului si ne invata pe noi cum sa eludam legea! RUSINE Dar ne-a intrebat cineva si pe noi alte cadre didactice din cancelarie atunci cand ni s-au plantat ani intregi niste asa zisi directori prin numiri de la ISJ? Noi nu am fost jigniti sa ni se aduca toate.....cadrele didactice care acum ori nu s-au inscris la concurs, ori au picat la CV, ori au fost declarate respinse? Pe noi de ce nu ne intreaba ce am simtit cand suntem umiliti de astfel de specimene? Iar acum din nou cu acest ordin la ordin, cei care au fost la concurs nu se simt jigniti? Sau sunt decat iar intrebari retorice???????????? Din nou RUSINE MEC!!

Radu
9 ianuarie 2017
Fa Anghelina !

Ai ajuns director ca pe la sate . Adica , pi la spate , pi la spate ... Ca nu intelegi pe ce lume te afli , este clar : dai din clanta la partid , dai din clanta la ISJ , poate-poate vei pacali in continuare sistemul . Ce v-a mai placut sa fiti directori fara cultura , fara bun-simt , fara loc de buna-ziua , fara concurs , asa cum se preciza clar in Legea 1/2011. V-ati batut joc de ideea de educatie atata timp ...Cati elevi au promovat Bac-ul anul trecut ? Dar acum doi -trei-patru ani ? De nu ti-ar fi rusine ...

observator
9 ianuarie 2017
anghelina

asa se intampla..cand se urca scroafa in copac..crede ca a ajuns doamna...asa si cu anghelina...fara frecventa si ca studii si ca ''caracter''..desi merita cacofonia,,o reprezinta..:))

VOR MEDIOCRITATI
9 ianuarie 2017
IN FRUNTE

Am fost indulgent cand am spus MEDIOCRITATI. Corect era NULITATI .Numiri de la partid, nepotisme si ageamii, asa ceva vrea actualul guvern si acest ministru/ ministru secretar de stat. Daca la audierile ministrilor am vazut atata formalism, atata incompetenta ridicata la grad de OPERATIVITATE, credeti ca va fi vreun sector in care sa nu isi faca loc foarte repede LICHELELE? Ati vazut-o pe Meryl Streep la decernarea globului de aur cand l-a criticat pe Donald Trump? Acelasi sentiment m-a incercat cand l-am vazut pe un membru al parlamentului cand ii zicea unei colege ca este o bunicuta care ii cearta pentru ca cerea sa se indice sursa de finantare . Acesta este PSD. Inca ma doare sufletul ca romanii nu au iesit la vot sa voteze orice formatiune de dreapta. Vom avea 4 ani GREI.Cred ca durerea nu va trece, mi-e teama ca se va adanci zi de zi , cu fiecare MARSEVIE pe care o vad/ aud, facuta de atuala putere.

Luana Vasile
9 ianuarie 2017
Rusine ISJ

Bucovala este depasita si nu are resurse intelecte.

Expert
9 ianuarie 2017
Angelina...Tarna

Exemplul de cum să supraviețuiești după modelul TARNA : după ce si-a executat directoarea plină ( Tarna fiind adjunctă) a fost sluga supusă a tutoror inspectorilor generali. Nu merită să rămână directoare.

Popescu
9 ianuarie 2017
Felicitari ISJ

Felicitari ISJ. Nu conteaza ce spun cei noi din minister Nu ai luat concursul pleci, lasi pe altul.Ce rost mai au concursurile daca raman pe post cei care nu sunt capabili sa le ia???? In municipiul Constanta doar doua directoare nu au luat Badea Daniela Scoala 29 si Vriscu Zoita Scoala 8. Nu ai cadre pentru functia de directori detasezi de la alta scoala.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5116 secunde