Banane și masă caldă la școală, pentru elevi

853
5
Banane și masă caldă la școală, pentru elevi - fotofondmasacalda-1520266356.jpg

Articole de la același autor

Anul viitor, elevii ar putea primi banane și o masă caldă la școală. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea privind aprobarea Ordonanței nr. 13/2017, prin care țara noastră se aliniază la Programul pentru școli al Uniunii Europene. Practic, proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume proaspete, în special banane, de fructe și legume prelucrate destinate copiilor, din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli. Procedurile de atribuire a contractelor pentru achiziția produselor vor fi organizate și derulate de autoritățile locale, fie consiliul județean, fie consiliul local.

Așadar, există premise ca, de la începutul anului școlar următor, elevii să primească la școală banane. Pe lângă acest program, în 50 de unități de învățământ din țară, va fi demarat și proiectul pilot privind acordarea unei mese calde. La sfârșitul lunii ianuarie au fost aprobate normele metodologice de aplicare, adoptarea actului normativ făcând parte din măsurile de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar.

Mai exact, suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pentru fiecare elev sau preșcolar, în funcție de dotările pe care le are unitatea de învățământ. Astfel, în școlile cu cantină, elevii vor primi o masă caldă, iar în școlile unde există doar sală de mese nu și cantină, mâncarea va fi adusă în regim de catering. Unde nu există nici cantină, nici spațiu pentru servirea mesei, elevii vor primi pachet alimentar. Programul de servire a mesei și timpul alocat acestei activități vor fi stabilite de către conducerea unității de învățământ, în funcție de numărul de elevi, de orarul școlii și de particularitățile fiecărei unități de învățământ.

Banii pentru alimente vin de la primărie

Produsele alimentare distribuite elevilor și preșcolarilor vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Pentru respectarea principiilor de hrană sănătoasă, produsele alimentare vor fi livrate, zilnic, din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinare către unitățile școlare, numai cu mijloace auto speciale, autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, ambalate și etichetate conform prevederilor legale în vigoare, și vor fi depozitate în condiții de siguranță alimentară.

Unitățile de învățământ răspund, în mod direct, de asigurarea condițiilor de primire, recepție și distribuție a produselor alimentare, prin nominalizarea persoanelor responsabile în acest sens, precum și de confirmarea documentelor ce stau la baza plății acestora. Plata produselor și a serviciilor contractate se efectuează, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepție calitativă și cantitativă, întocmite de unitățile de învățământ și aprobate de primarii comunelor, orașelor și municipiilor. Coordonarea programului-pilot va fi asigurată la nivel județean de către inspectorul școlar care elaborează și transmite rapoarte trimestriale, respectiv raportul final privind implementarea programului-pilot, către Ministerul Educației Naționale.

Comentează știrea

Gheorghe
6 martie 2018
Promisiuni

Promisiuni, promisiuni, promisiuni. Au mai primit elevii promisiuni de miere, 300g/elev/luna. In realitate nu mai primesc nici cornul si laptele. In alte judete programul cornul si laptele se deruleaza, la noi nu.

ct
6 martie 2018
hmmm

daca se vrea , se poate... taiati pensiile speciale, local eliberati spatiul public de cluburile de pensionari, taiati ajutoarele pt asistatii sociali inchipuiti.... si veti gasi bani si pt elevi si pt spitale ( daca scapati de hotii de acolo) .

123
6 martie 2018
mesaj

la constanta in unele scoli nu au conditii pt a tine cornul si laptele,care sunt aduse de la dobre si fii si in unele unitati vin cu intarziere sau deloc si li-i se da copiilor cornuri tari,mucegaite si lapte stricat,iar perioada cand se dadeau mere luau femeile de servici si mai mancau si profesorii,pt ca copii nu le luau

unul
6 martie 2018
mancare cu chimicale

Nu avem nevoie de mancarea voastra otravita. Vrem sa ne crestem copiii sanatos, daca nu ne puteti ajuta, atunci lasati-ne in pace !!!

Mihai
6 martie 2018
ONG

Pai hai cu ONG-urile lu` peste prajit care iau ceva bani de la stat si nu fac nimic. Sa vina si silvicultorul Costel, cel al carui declaratii de presa/articole sunt intotdeauna prezentate de Andreea Perhaita. Ia sa vedem - stie sa citeasca etichete si de pe corn? sa ne zica el cum NaCl e material antiderapant si nu sare....

Răspuns la: mancare cu chimicale
Adăugat de : unul, 6 martie 2018
Nu avem nevoie de mancarea voastra otravita. Vrem sa ne crestem copiii sanatos, daca nu ne puteti ajuta, atunci lasati-ne in pace !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1725 secunde