"Balcicul" lui Tonitza, o pictură extraordinară, la Muzeul de Artă

370

Articole de la același autor

"Balcicul în zori", de Nicolae Tonitza, este o pictură extraordinară, ce poate fi admirată la Muzeul de Artă din Constanța.

În dispoziția scenografică și cu prestanța capodoperei, "Balcicul în zori" ilustrează preferința lui Tonitza pentru acele ore de la răsăritul soarelui, când "totul apare... limpede și feciorelnic desenat, ca într-o veche stampă persană, de o înaltă și subtilă armonie cromatică".

Despre această minunată lucrare, directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu, a declarat: "Absorbind lumina cețoasă a zorilor, frunzișul unuia dintre copaci se colorează în nuanțe gri-roz; decupajele formelor unduitoare își află corespondențe în depărtările străvezii, opaline. Penumbrele se insinuează în culoarea pământului cretos, asemănător unei dune de nisip; marginea țărmului este bordată cu un tiv brun-roșcat, preluat în nuanțe mai stinse în zare, în timp ce silueta celui de-al doilea copac, așezat în proximitate spațială, își desfășoară caligrama, asemenea unui cadru, pe trei laturi". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3825 secunde