Respectul, un cuvânt pe cale de dispariție

"Băga-mi-aș!" în loc de salut! Elevele înjură mai rău ca... birjarii

2533
13

Articole de la același autor

Tot mai mulți părinți constănțeni ajung să reclame profesorilor din școli și licee comportamentul indecent, de-a dreptul violent și vulgar al elevelor, fenomenul nefiind caracteristic zonei, ci mai repede unei generații lipsite de valori morale și identitare.

Plecând de la această realitate, dar și de la alte caracteristici ale violenței în rândul elevilor, Asociația Sigma Development Center, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, a dezvoltat, timp de aproape un an și jumătate, un proiect intitulat "Tineri fără etichete", ai cărui beneficiari au fost 300 de elevi de liceu cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, provenind din patru licee constănțene: Colegiul de Marină "Al.I. Cuza", Colegiul "Dobrogea" Castelu, Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" Cumpăna și Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" Mangalia, din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

Ieri, psihologul Daniela Tudor, manager de proiect, declara, pentru "Cuget Liber", că cele patru licee au fost recomandate de ISJ Constanța ca fiind cu o rată ridicată a cazurilor de violență.

"Una dintre manifestările care au fost adresate în acest proiect s-a referit, bineînțeles, la limbajul pe care elevii îl folosesc în mediul școlar sau în mediile familiale. În primul rând, pentru noi a fost o provocare să conștientizeze că există un limbaj agresiv, care lezează demnitatea și stima de sine a celuilalt. Și în al doilea rând, a fost o provocare să îi determinăm să reducă aceste manifestări. Din fericire, acum, la finalul proiectului, am constatat că unii dintre elevi au devenit respectuoși, au putut să asculte opiniile diverse, fără să mai creeze tensiuni și conflicte. La începutul activităților se loveau, se înjurau, țipau, se acopereau unii pe alții, în dorința de a-și expune propria opinie. Spre final, activitățile s-au derulat în cu totul altă manieră", a adăugat psihologul.

Schimbare șocantă a elevilor participanți

Maxima provocare a fost participarea la o școală de vară, care s-a derulat pe parcursul unei săptămâni în Delta Dunării, la Complexul Cormoran.

"Am ales acea locație pentru că era izolată, iar noi am avut în intenție să-i învățăm să reacționeze diferit în momentul în care apar conflicte de orice natură - verbale, prin neglijență, prin ruperea unei relații, iar noi am încercat să le oferim tehnici de a comunica diferit cu persoane din jurul lor. Primele două zile au fost foarte grele, pentru că ei proveneau din medii violente, pline de agresivitate. Din fericire, cei 12 profesori-trainer care au participat la acest proiect au folosit tehnicile învățate la orele lor și diferența se vede", mai spune Daniela Tudor.

Psihologul s-a declarat foarte impresionat de povestea unuia dintre elevii implicați în proiect, care a reușit să-și schimbe atât de tare comportamentul, încât a șocat-o chiar și pe mama lui, plecată la muncă în Italia: "Ne-a contactat pe Facebook ca să ne întrebe ce se întâmplă cu copilul ei, de i-a declarat că o iubește și că apreciază foarte mult faptul că a plecat în străinătate ca să câștige bani pentru el. Această atitudine nouă a propriului copil a speriat-o. I-am spus că nu suntem niciun fel de sectă și că nu l-am racolat în niciun fel de grupare ocultă, ci doar i-am acordat respectul pe care orice copil și om îl merită".

ATENȚIE, părinți!

Am întrebat managerul de proiect dacă există o soluție a îndreptării derapajelor de comportament și limbaj.

"Noi am încercat să nu ne lăsăm provocați și să le arătăm că, dincolo de agresiunea lor, pe care o înțelegem ca o formă de manifestare personală, noi rămânem în continuare la dispoziția lor, cu răbdare, că-i înțelegem, că-i respectăm și cel mai important a fost să le arătăm că-i prețuim. Au văzut astfel în noi un suport real pe care și-au dorit să-l imite. Vulgaritatea provine din lipsa comunicării adecvate dintre copil și părinte. Uneori, vulgaritatea apare ca o formă de manifestare a unor frustrări legate de neglijență, de exemplu. Faptul că un copil vorbește vulgar la un moment dat este doar efectul unor abuzuri care se întâmplă în mediul în care el trăiește. Din păcate, ei înțeleg puterea ca agresivitate fizică, verbală, uneori dusă la extrem. Cu atât mai mult într-un colectiv care valorizează vulgaritatea. Gradul de violență se va reduce dacă îl ajutăm să comunice adecvat", a explicat Daniela Tudor.

Discutând cu elevii participanți în proiect, a rezultat că au fost ajutați să-și depășească anumite comportamente. "E adevărat că fetele sunt chiar mai răutăcioase la vorbă decât băieții", recunoaște eleva Anamaria Iorga, clasa a XI-a, de la Colegiul Dobrogea Castelu. "Prin acest proiect, am reușit să nu mai fiu atât de impulsivă, nu mă mai enervez atât de repede, pentru că înainte eram foarte recalcitrantă".

Lorand Molnar este elev al Colegiului Tehnic de Marină "Al. I. Cuza", de loc din Harghita. "Având în vedere că am intrat într-o comunitate compusă dintr-o amestecătură de oameni - romi, greci, turci, iar lumea nu este tolerantă cu aceste rase, aveam nevoie de un alt fel de comportament. Recunosc că înainte de a intra în proiect eram extrem de violent, dar acum m-am schimbat radical", a mai spus același elev.

v v v

Subiectul este departe de a fi epuizat, așa încât vom mai reveni.

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

foarte bine
9 octombrie 2015
asta este Romania

Asa va trebuie o tara fara maniere si civilatie.Voi a-ti ales viitorul copiilor vostri parintii sunt de vina.Ei au fost de acord sa scoata religia din scoli si licee.Nu trebuie sa va mirati!!!!Era de asteptat asa ceva.

oarecare
9 octombrie 2015
asta este Romania

1. Religia nu este scoasa din scoli. 2. Pe vremea când nu se facea religie in scoli nu erau asemenea comportamente. 3. In tarile fara religie in scoli parca lucrurile sunt altfel. Nu stiu daca religia poate sa contribuie la educatie, educatie însemnând comportamente alese in mod constient nu de teama iadului.

rodica
9 octombrie 2015
elevele

femeia care injura este o viitoare sotie model; femeia miorlaita pleaca dupa altul !

Cosmin
9 octombrie 2015
Castiguri la cheie!

Castiguri la cheie! Cautam oameni foarte seriosi, interesati sa lucreze online la domiciliu, intr-un program foarte serios si de viitor, extins acum in toata tara. Trebuie sa aveti calculator si conexiune la calculator. Cerem cunostinte minime de navigare pe internet si de lucru cu documente word si pdf. Cereti imediat informatii mai multe la adresa de email: [email protected]

daca mama si tata injura...
9 octombrie 2015
de ce sa nu injure si copilul???

De obicei copiii imita comportamentul adultilor, abia apoi 'imprumuta' limbajul prietenilor, anturajului. Daca in familie injura toata lumea si uneori se mai si caftesc, ce sa faca si copilul? Invata si el 'bunele maniere'! Dar avem cu totii bunul obicei sa intrebam: 'Asa te invata LA SCOALA???'

cORECT!
9 octombrie 2015
nu doar elevele injura!

Toata lumea injura, hai sa fim seriosi! Provocare: sa scrie aici ala care n-a injurat niciodata! Nu zic ca e frumos, dar uneori e 'sanatos', ca te mai descarci.

Răspuns la: de ce sa nu injure si copilul???
Adăugat de : daca mama si tata injura..., 9 octombrie 2015
De obicei copiii imita comportamentul adultilor, abia apoi 'imprumuta' limbajul prietenilor, anturajului. Daca in familie injura toata lumea si...
boc
9 octombrie 2015
pt cei cu "lucrul la domiciliu"

Ma intereseaza lucrul la domiciliu. Sa-mi spuneti cati bani vreti sa va trimit? Pentru inceput va ajung 2000 euro?

BIRJARII...
9 octombrie 2015
NU MAI INJURA!

acum injura conducatorii auto, ba se mai dau si jos din masina si se ciomagesc! Romanii sunt cam nervosi, cam grabiti, nu credeti? Si cam iuti la manie!!! Aici ar trebui putin 'lucrat'.

Mr. Stress
9 octombrie 2015
pai cine sa lucreze ?

E normal sa fie stresati, au parte de o existenta de tot ra.hat.ul in comparatie cu restul popoarelor din partea asta de Europa. Unguri, cehi, polonezi, toti o duc mai bine decat noi. Am ramas sa ne comparam cu bulgarii si republica moldova. Ceausescu ne-a lasat mostenire o patura de vi-ermi - a se citi - securisti in functii de conducere care au vandut tot ce-au putut spre capatuirea lor si a odraslelor lor si au lasat tara in paragina. Normal sa fii deprimat, nervos, frustrat cand vezi unde-am ajuns. Singura solutie ? Moarte securistilor!

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Septembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Încep Zilele Recoltei la Mangalia
Pagina a fost generata in 0.5699 secunde