"Bacalaureatul, cum este astăzi, este sperietoarea României. O mizerie!"

4552

Articole de la același autor

Elevii de clasa a XII-a își fac deja griji pentru examenul serios pe care îl vor da la vară. Chiar dacă pare încă departe, bacalaureatul le dă frisoane multor liceeni și părinților lor. Sunt însă profesori care susțin că probele ar trebui să fie modificate, că subiectele ar trebui schimbate și că liceele de la sate ar trebui desființate și transformate în școli profesionale. 


Pregătirea pentru examenul de bacalaureat este în toi. Unii au ambiția să reușească cu note cât mai mari, pentru a nu avea probleme la admiterea la facultate, cei mai mulți însă își fac griji că nu îl vor lua. 


Într-un sistem de învățământ în continuă schimbare, bacalaureatul a fost, în ultimii ani, un prag greu de trecut pentru mulți absolvenți. Victime ale sistemului sau pur și simplu neinteresați de școală, picații nu au multe opțiuni ulterior și ajung, deseori, muncitori necalificați sau pleacă în străinătate, la munci grele, pentru a putea avea un trai cât de cât decent. 
Multe voci din învățământ susțin că, dacă ar fi fost îndrumați de la început către o meserie, unde să nu mai fie nevoie să dea bacalaureatul, ar fi putut deveni profesioniști de nădejde. 


"Legea noastră nu spune că bacalaureatul este obligatoriu. Acesta nu este un criteriu de relevanță. Bacalaureatul, cum este astăzi, este sperietoarea României, este o mizerie de bacalaureat și o discriminare totală. Lasă un bacalaureat simplu și facultățile să își selecteze candidații apoi cum vor ei: cei cu medii peste 8 la bacalaureat sau în urma unei testări, să vadă ce abilități au", este de părere prof. Cornel Dumitrașcu, directorului Liceului Tehnologic "Tomis". 
Acesta consideră că programele sunt prea încărcate, mai ales la limba și literatura română și la matematică, și că subiectele la examen sunt prea grele. 
"Sunt de acord: la limba română, toată lumea trebuie să dea examen. Dar nu din toți autorii. Să se facă o listă cu 10 romancieri reprezentativi ai literaturii române și o listă cu 10 mari poeți. Iar la bacalaureat, să poată alege câte unul din categoriile respective. Nu știu «Luceafărul», știu «Scrisoarea a III-a». Tot de Eminescu este. Nu poți să cuprinzi tot. Ați mai auzit de Sadoveanu la examenul de bacalaureat, ați mai auzit de «Frații Jderi», «Nada Florilor»? Apoi, la matematică, poate unul nu are treabă cu matematica, poate vrea să se ducă la fizică sau la chimie, de ce să fie obligat să dea la matematică? Eu mă duc la geografie, de ce să fiu obligat să dau la matematică? Și apoi zice: la alegere fizică, chimie, biologie. Este ca și cum ai spune am scăpat de dracu, am dat de Scaraoțchi și apoi de mama dracului", consideră directorul Liceului Tehnologic "Tomis". 


"Mulți sunt puturoși. Nu vor să muncească, dar nici să învețe!" 
Prof. Cornel Dumitrașcu susține că este foarte bună ideea ca la liceu să nu mai ajungă elevi cu medii mai mici de 5 la Evaluarea Națională. 


"Să desființeze liceele de prin toate satele și să facă școli profesionale, că nu se duc să muncească. Mulți sunt puturoși și nu vor să muncească, nu vor la școala profesională. Dar nici nu învață. Acum i-a mai strâns cu ușa, dacă nu au luat la teste 5, nu au ce căuta la liceu. Ce să facem cu amărâții ăștia care nu iau bacalaureatul, stau în parc la o țigare lungă și o cafea scurtă. Cât le-or mai da părinții și apoi ajung să dea în cap sau cine știe ce mai fac. Sau devin carne de tun: se duc afară și sunt sclavi. Măcar cei care fac o școală profesională mai învață o meserie, învață să dea cu mistria, știu să zugrăvească, știu culorile sau mai învață o mecanică", spune prof. Cornel Dumitrașcu. 


"Succesul ți-l poate da și o școală profesională" 
De aceeași părere este și inspectorul școlar general, prof. Petrică Miu, care consideră că ordinul Ministerului Educației ca liceele fără promovabilitate la bacalaureat să nu mai aibă clase a IX-a și ordinul privind admiterea la liceu doar cu medii peste 5 la Evaluarea Națională sunt utile. 


"Coroborate, cele două ordine fac bine. Succesul nu ți-l dă neapărat numai Colegiul «Mircea», Liceul «Traian», Liceul «Ovidiu», liceele bune. Succesul ți-l dă chiar și Liceul Ostrov, dacă înveți meserie cum trebuie și vei fi un specialist în domeniul acela foarte bun. Ți-l dă și o școală profesională, că poți să fii un mecanic auto excepțional și să câștigi multe sute de lei pe zi. Adică să îți faci meseria cum trebuie. Succesul ți-l dă determinarea și voința de a face ceva foarte bine. Unii sunt foarte buni pentru matematică, este clar și vor lucra în domeniile acestea, unii sunt foarte buni mecanici auto sau foarte buni agricultori", explică prof. Petrică Miu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.542 secunde