Subiecte cu Eminescu, Arghezi, Barbu, Blaga și genul liric

Bacalaureat cu surprize. "Sper să nu fi fost capcane!"

1378

Articole de la același autor

Cea mai grea probă a examenului de bacalaureat 2018 s-a desfășurat, ieri, fără incidente în cele 14 centre de examen din județul Constanța. S-au înregistrat însă multe absențe. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța, la proba scrisă de limba și literatura română s-au prezentat 4.351 de elevi și au absentat 333. 


Subiectele, deși dificile la prima vedere, s-au dovedit a fi abordabile. Cei mai mulți dintre candidați au fost de părere că era destul de ușor să iei cel puțin 6. 


"Sincer, mă așteptam să fie ceva mai greu. Acum încă nu mi-am dat seama dacă au fost și capcane. Sper că nu!", ne-a spus o elevă care a susținut examenul la Liceul Teoretic "Traian". 


La profilele real și tehnologic, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu sau lui Tudor Arghezi. La profilul uman, cerința pentru eseu făcea referire la particularitățile textului poetic al lui Ion Barbu sau al lui Lucian Blaga. De asemenea, la subiectul întâi, punctul B, tuturor candidaților li s-a cerut redactarea unui text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii pot aprecia sau nu farmecul locului în care trăiesc. 


"Mai mult mi-a plăcut subiectul al treilea, decât subiectul cu argumentația. Acolo este foarte greu să bați câmpii. Abia am reușit să mă încadrez în 150 de cuvinte. Căci pur și simplu mă blocasem, nu mai știam ce să mai scriu. Sper ca măcar frazele să fie coerente", ne-a mărturisit un elev de la Liceul "Ovidius". 


"La istorie este mult, mult mai greu!" 


Cu toții au o zi de răgaz astăzi, iar mâine vor susține proba obligatorie, în funcție de profil, la matematică sau la istorie. 


"De română am trecut cum am trecut, dar să vedem ce o să fie la istorie. Acolo mi se pare mult, mult mai greu. Baremul este foarte strict. Dar, sper să ne dea ușor!", ne-a spus un candidat de la Colegiul Național "Constantin Brătescu". 


Conform calendarului de desfășurare a examenului de bacalaureat, miercuri, 27 iunie, este programată proba la alegere a profilului și specializării. 


Reprezentanții Comisiei Județene de Bacalaureat atrag atenția că le este interzis candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. 


Primele rezultate vor fi făcute publice pe 4 iulie, până la ora 12.00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00, iar rezultatele finale se vor afla pe data de 9 iulie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.8418 secunde