"Au înființat licee în toate satele și comunele nenorocite! Acum să le desființeze!"

1853

Articole de la același autor

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, este pus pe fapte mari. Vrea să reformeze complet învățământul liceal. După ce a impus ca la liceu să ajungă doar elevii cu medii mai mari de 5 la Evaluarea Națională, acum vrea să desființeze liceele unde promovabilitatea la Bacalaureat este zero. Măsura este privită cu ochi buni de cei din învățământ, chiar dacă asta ar însemna ca mulți profesori, mai ales din mediul rural, să-și piardă catedrele. 


Ordinul de ministru nr. 5090/2019, care stabilește metodologia pentru realizarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat în anul școlar 2020 - 2021, nu le mai permite liceelor unde niciun candidat nu a luat Bacalaureatul 2019 să formeze clase a IX-a. 


Concret, propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a cu frecvență zi învățământ liceal, "se vor face numai de către unitățile de învățământ în care, în sesiunea iunie - iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puțin un absolvent". 


Conform statisticii realizate de Ministerul Educației Naționale, în județul Constanța, șase unități de învățământ se încadrează în această situație, neavând nici măcar un candidat promovat la Bacalaureatul 2019. Este vorba despre Liceul Tehnologic Crucea, unde niciunul din cei doi candidați înscriși nu a fost declarat reușit, Liceul Tehnologic UCECOM "Spiru Haret", unde singurul candidat a picat, Liceul Tehnologic "Dobrogea" Castelu, unde din cei opt candidați înscriși, doi au lipsit, iar șase au fost respinși, și Liceul Tehnologic "Nicolae Istrățoiu" Deleni, unde au fost trei candidați înscriși, doi au avut curajul să vină la examen, dar au picat. De asemenea, la Liceul Tehnologic Ciobanu, s-a înscris la Bacalaureat un singur candidat, dar ulterior nu s-a prezentat. 
Pe listă mai apare și Centrul Școlar de Educație Incluzivă "Albatros" Constanța, unde au fost șase candidați înscriși, dar doar patru s-au prezentat la examen, fără succes însă, fiind declarați respinși. 


Nu sunt de vină profesorii! 
Măsura drastică ar avea, însă, nu rolul de a pedepsi unitățile de învățământ fără promovabilitate la Bacalaureat, ci de a reorganiza rețeaua școlară. 


"Aici e vorba de o rearanjare a rețelei școlare și de eficientizare a școlilor. Pentru că este și problema aceea de care ne lovim întotdeauna cu banii. În plus, și dacă au un număr scăzut de elevi, iar promovabilitatea este scăzută, nici părinții nu își mai înscriu copiii", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general prof. Petrică Miu. 


Șeful ISJ Constanța consideră că nu profesorii din liceele respective sunt de vină pentru rezultatele slabe la bacalaureat, ci dezinteresul copiilor și familiilor lor pentru învățătură. 


"Sunt multe licee unde au fost înscriși elevi cu medii foarte mici la Evaluarea Națională. Acolo îi cred și pe profesori, căci, cu toate eforturile lor, e aproape imposibil să ridici până la media 6 la Bacalaureat un copil care a intrat la liceu cu 2.50 sau cu 3. În foarte multe situații, avem oameni care depun efort și sunt foarte stresați că elevii nu învață. Tocmai de aceea, coroborate, cred că cele două ordine fac bine. Adică acela că baremul va fi 5 la admitere în liceu și atunci e mai simplu să iei un elev de 5 și să îl ridici până la media 6 la Bacalaureat", ne-a mai explicat prof. Petrică Miu. 


80 - 90 la sută suplinitori 
Directorul Liceului Tehnologic "Tomis" care, a pierdut în ultimii ani mai multe clase a IX-a, pe motiv că nu există interes pentru domeniile pe care le școlarizează, precum construcții sau mecanică, este ceva mai direct și consideră că multe licee din mediul rural ar trebui desființate. 
"Au înființat licee în toate satele și comunele nenorocite unde au fost profesori cei mai proști din lumea asta, pentru că aceia care aveau note foarte mici erau repartizați la țară, adică în sate și comune vai mama lor. Pe de altă parte, și cei care erau licențiați au plecat, și-au făcut transfer, au intrat în suplinire și deci aceste comune, sate au avut în proporție 80 - 90 la sută suplinitori, calificați și necalificați", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Liceului Tehnologic "Tomis" Constanța, prof. Cornel Mihail Dumitrașcu. 


Profesorii de la țară, mutați la oraș 
Acesta susține că sunt prea multe licee în mediul rural și că multe nu se ridică la nivelul unei asemenea unități de învățământ. 
"Plecăm din Constanța, la Murfatlar este liceu. Cobadin are liceu, bine, este o comună mai mare. Nu mai mergi mult și vine Deleni, are liceu. Iar mai mergi câțiva kilometri, Adamclisi are liceu. Mai mergi ce mai mergi, ajungi la Băneasa, este liceu. Mai mergi un pic, ajungi la Ostrov, liceu. Acolo e de mult timp, măcar a fost de tradiție. Apoi, ajungi la Dobromir, unde toată comunitatea este romă. Cum să faci tu acolo liceu? Realitatea este că sunt prea multe licee pe metru pătrat și multe sunt licee doar cu numele. Acolo ar trebui să fie școală generală și atât. Restul nu au ce căuta acolo. Liceele sunt în oraș, în Constanța. Aici e adevăratul liceu. Aici sunt profesorii, aici sunt licee de tradiție", ne-a spus prof. Cornel Mihail Dumitrașcu. 
Acesta este de părere că profesorii de la țară ar trebui să dea examen dacă vor să vină să predea la oraș. 


"Să desființeze domnul ministru toate liceele de tot spanacul, uite așa peste noapte să le transforme în școli generale. Și să lase, pe ruta Constanța - Ostrov, trei licee: unul la Cobadin, unul la Băneasa, unul la Ostrov, cum era pe vremuri. Restul, hai, pa, la revedere. Mai greu e cu profesorii, că trebuie să-i iei, că așa e legea, să-i aduci la oraș. Dar nu prea merită nici aceia să vină la oraș, că ar trebui să dea examen, cum era odată. Cei mai mulți dintre ei nu au calitatea de a preda la oraș, nu sunt calificați și ar face mai mult rău elevilor", a adăugat directorul Liceului Tehnologic "Tomis" Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5653 secunde