Atenție ce faceți astăzi! Joimărița vă poate pedepsi!

599
Atenție ce faceți astăzi! Joimărița vă poate pedepsi! - joimaritasursawwwchurchofjesusch-1586956030.jpg

Articole de la același autor

În Săptămâna Mare, la sate se desfășoară, de ani buni, o mulțime de activități legate de industria casnică textilă, ce trebuie să se termine în această perioadă, întrucât întreaga atenție ar trebuie să fie concentrată asupra curățeniei trupești și sufletești, precum și asupra pregătirii preparatelor tradiționale.

Spre exemplu, pe vremuri, Miercurea Mare era ultima zi în care se mai putea toarce lâna, cânepa și inul. Conform tradiției, femeile și fetele leneșe care nu au reușit să toarcă ceea ce aveau de tors până în această zi, în special cânepa, erau pedepsite de Joimăriță, nume care provine de la Joia Mare sau Joi-Mare.

"În imaginarul popular, Joimărița era o femeie hâdă, cu capul mare, părul lung și despletit, cu dinții lați și gura căscată. Sălășluia în pădurile neatinse de topor și neumblate de picior de om, de unde ieșea doar în ajunul Joii Mari, pentru a verifica hărnicia celor care trebuiau să se îngrijească de torsul firelor pentru țesut. Cele care nu-și îndepliniseră atribuțiile erau pedepsite cumplit de către Joimăriță, prin pârlirea degetelor, mâinilor și părului, precum și aruncarea în foc a fuioarelor netoarse. Ca o întruchipare a Joimăriței, o femeie bătrână din sat mergea la casele cu fete mari și dădea foc cânepii netoarse. Nu scăpau de furia Joimăriței nici flăcăii sau bărbații leneși care nu reparaseră gardurile până de ziua ei sau nu se îngrijiseră cum trebuie de vite în timpul iernii", a explicat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.


Aceasta a precizat că Joimărița mai patrona așa numitele Focuri de Joimari, aprinse pentru fiecare mort în parte: în curți, grădini, cimitire sau în curtea bisericii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1605 secunde