Atenție, cad bucăți de istorie: Sinagoga din Constanța

Luni, 12 Martie 2012, 19:05
3711
Sinagoga Mare din Constanța semnează cu mândrie condica a 101 ani de existență, însă, ceea ce acum o sută de ani reprezenta lăcașul de cult evreiesc, astăzi nu mai reprezintă decât o sintagmă cu care ne-a obișnuit zona Peninsulară, și anume: o ruină!

Din păcate, nu foarte mulți știu despre existența clădirii, de altfel reprezentativă pentru orașul Constanța, însă din gura vecinilor, aflăm că este de-a dreptul revol-tător cum a ajuns să arate monu-mentul, cu vitraliile sparte, acoperișul prăbușit dar nu în ultimul rând, locul preferat al vandalilor.

Potrivit lui Carol Friedman, șeful comunității evreilor din Constanța, autorizația de construire a lăcașului de cult evreiesc a fost eliberată pe 12 aprilie 1910, în document menționându-se: clădirea va avea o înălțime de 13 metri, pereții vor fi din piatră sau de cărămidă.

Inițiativa construirii unui astfel de templu la Constanța a aparținut președintelui Comunității israelite din Constanța, P. Șapira, iar construirea lăcașului de cult mozaic s-a făcut după un proiect realizat de Anghel Păunescu.

Deși a fost un proiect ambițios și de mare importanță, Sinagoga Mare arată astăzi mai rău decât "prăpăditul" Cazinou al Constanței. Pereții sunt cojiți, acoperișul se traduce prin găuri, porțile de fier atârnă de un lacăt ruginit, iar camerele mai sunt vizitate acum doar de maidanezi.

"La Constanța nu va mai exista nici un evreu"

"În România nu sunt decât doi rabini practicanți, la București și Timișoara. La Constanța nu există nici măcar un cantor. Asta, într-o comunitate care înainte de 1941 număra 2.500 de membri. Astăzi la Constanța nu se mai găsesc decât vreo 50 de evrei care iau parte activă la viața comunității, majo-ritatea oameni în vârstă", povestește cu tristețe Carol Friedman. Din păcate, numărul etnicilor din această categorie este în continuă descreștere, iar eforturile pe care încearcă Friedman să le facă, sperăm să nu fie în zadar.

"Dacă nu se întâmplă o minune, în 10 - 15 ani, la Constanța, nu va mai exista nici un evreu", menționează șeful comunității evreiești.

Voință și fonduri sunt, autorizații... ioc!

Comunitatea Evreilor din Constanta a încercat, acum câțiva ani, să salveze Sinagoga Mare din Constanta, dar se pare că eforturile au fost zadarnice, ajungând să se împiedice în… autorizații.

"Restaurarea clădirii costă într-adevăr foarte mult, dar asta nu este o problemă foarte mare. Vom demara o campanie de strângere de fonduri, vom primi fonduri și de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, însă ne-am împotmolit serios în obținerea unor autorizații. Nu am primit însă cadastrul, iar de vină pentru asta sunt autoritățile bucureștene.

Singura soluție pentru salvarea clădirii este ca Federația comunităților din România, cu sediul la București, să ne ofere autorizația de construcție.

Nu văd de ce un lăcaș de cult în care există prevederi legale democratice nu se poate rezolva o simplă autorizație, dar asta este România. Noi continuăm campania... dar așteptăm să se schimbe cu ceva regimul democrat", a declarat pentru Cuget Liber, Carol Friedman.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.4116 secunde