Astăzi sunt sărbătiți cei ce poartă numele Sfântului Mare mucenic Dimitrie

104
Astăzi sunt sărbătiți cei ce poartă numele Sfântului Mare mucenic Dimitrie - sfdimitrie465x390-1509008127.jpg

Articole de la același autor

Astăzi sunt sărbătoriți toți constănțenii și toți românii creștini ortodocși ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. În fiecare an, pe 26 octombrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Ambrozie, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica "Sf. Dimitrie" din localitatea Kalipetrovo, aflată la 10 km de Silistra.


Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie 


S-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Dioclețian, ca fiu al prefectului cetății. Părinții săi au fost creștini în ascuns, de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educație creștină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităților lui morale și intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu, a poruncit ca în toate cetățile să se jertfească zeilor păgâni drept mulțumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniță, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creștin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu Lie, un vestit gladiator păgân. În urma luptei, Nestor îl învinge pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie și poruncește ca acesta să fie ucis.
Moaștele Sf. Dimitrie se află în biserica cu același nume din Tesalonic. În țara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9136 secunde