Astăzi, se deschid şcolile! Reguli stricte şi măsuri fără precedent în unităţile de învăţământ

605
După mai bine de şase luni de zile, grădiniţile, şcolile şi liceele îşi deschid, azi, porţile. Însă nu toţi elevii vor putea să păşească în sălile de clase. Începe un an şcolar greu, cu multe provocări şi numeroase necunoscute. Este o situaţie fără precedent, în care învăţătura trebuie să meargă mai departe, iar copiii să rămână sănătoşi.

Fără festivităţi de întâmpinare, fără ceremonii alături de părinţi şi bunici, peste 100.000 de preşcolari, şcolari şi liceeni din judeţul Constanţa se întorc, astăzi, în bănci. Fiecare unitate de învăţământ a stabilit modul cum se va lucra, cel puţin pentru început. Orarul a fost adaptat, au fost realizate trasee în interior şi în curtea şcolii, s-au mutat băncile şi au fost montate dispensere pentru dezinfectanţi.



În judeţul Constanţa, mai mult de jumătate din grădiniţe, şcoli şi licee vor avea cursuri în sistem alternativ, cu o grupă la cursuri şi o grupă acasă, conectată online. Chiar şi pentru sosirea elevilor la şcoală au fost stabilite orare clare, fiecărei clase fiindu-i repartizat un interval de timp, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie la intrare. Toţi copiii vor merge cu mască la şcoală, de la clasa zero la clasa a XII-a. În cazul în care aceasta se va deteriora pe parcursul orelor, copilul va primi una nouă din stocul unităţii de învăţământ.

Elevii nu vor mai putea să iasă la joacă, în pauze, ci vor fi permanent supravegheaţi de către cadrele didactice. La toaletă vor merge pe rând, evident, dirijaţi tot de către profesori. În intervalul în care vor rămâne acasă şi vor participa la orele online, ei vor fi monitorizaţi şi pot primi chiar şi absenţe. Note în catalog vor primi doar elevii care sunt prezenţi în clasă. Cei de acasă vor primi testele ca şi exerciţii de lucru. Ei vor fi notaţi atunci când le va veni rândul să participe fizic la ore.



Totuşi, pentru eventualitatea în care se va lucra numai în scenariul roşu, adică exclusiv online, au apărut reguli noi, prin care profesorii au posibilitatea de a pune note pentru activitatea online a elevilor fără să mai ceară acordul părinţilor. În ce priveşte sarcinile de lucru, Ministerul Educaţiei a emis o notă oficială prin care impune ca temele date să fie creative şi să nu îi obosească.

Ghid cu recomandări pentru şcolari

Autorităţile au realizat un ghid cu recomandări pentru şcolari, la revenirea la unitatea de învăţământ. Este vorba despre mai multe reguli simple, menite să reducă la minimum riscul de răspândire a noului coronavirus. Aşadar, pe lângă purtarea măştii de protecţie, păstrarea distanţei şi spălarea pe mâini, copiii ar trebui să evite transportul în comun şi să vină şi să plece de la şcoală pe jos. În pauză, ei trebuie să păstreze distanţa de minimum un metru faţă de colegi, în clasă, având şi masca de protecţie pe faţă, şi minimum 1,5 metri afară, în cazul în care nu poartă mască. Autorităţile le atrag atenţia copiilor să nu îşi împrumute sau să facă schimb de obiecte personale, precum creioane, stilou, manuale sau telefon. De asemenea, ghiozdanul ar trebui să stea în pupitru, astfel încât să nu intre în contact cu altcineva decât cu proprietarul.



Două vacanţe de primăvară

În premieră, anul şcolar 2020 - 2021 va cuprinde o vacanţă în plus, faţă de anii trecuţi, în perioada sărbătorilor pascale, fiind o săptămână liberă pentru Paştele catolic şi una pentru Paştele ortodox.

Astfel, semestrul întâi începe pe 14 septembrie. Între 26 octombrie şi 1 noiembrie 2020, este programată vacanţa pentru copiii din grădiniţe şi clasele primare. Vacanţa de iarnă începe pe 23 decembrie 2020 şi se încheie pe 10 ianuarie 2021. Însă, elevii vor reveni la şcoală doar pentru trei săptămâni, pentru că, pe 30 ianuarie, începe vacanţa intersemestrială.

Semestrul al doilea va începe pe 8 februarie 2021 şi, până pe 1 aprilie, nu va avea niciun liber. Prima vacanţă de primăvară este între 2 şi 11 aprilie. Apoi, între 12 şi 29 aprilie, vor fi din nou cursuri, pentru ca, din 30 aprilie să se intre din nou în vacanţă, până pe 9 mai. Orele vor fi reluate pe 10 mai şi se vor încheia pe 18 iunie, pentru că, pe 19 iunie, începe vacanţa de vară.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2785 secunde