Astăzi, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

737
Astăzi, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil - sfmihailsigavriil11-1320704332.jpg
Marcată cu litere roșii în calendarul creștin-ortodox, ziua de astăzi prilejuiește sărbătorirea întregului Sobor al Îngerilor, dar mai ales a căpeteniilor îngerilor Treimii, Arhanghelii Mihail și Gavriil.

Arhanghelii sunt reprezentări mitice aparținând calendarului popular, dar care au ca echivalenți pe Arhanghelii Mihail și Gavriil din calendarul ortodox, celebrați la 8 noiembrie.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori, îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună și trăsnește, sau orânduiește singur grin-dina, cu tunul. El ține și ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.

v v v

Statisticile Direcției pentru Evi-dența Persoanelor și Adminis-trarea Bazelor de date din MAI arată că 1.321.845 de români își sărbătoresc onomastica astăzi, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Dintre aceștia, 586.395 sunt femei și 735.450 sunt bărbați.

Potrivit evidențelor statistice, majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poartă numele de Mihaela, iar alte 222.499 - Gabriela. De asemenea, dintre bărbați, 362.891 poartă numele de Mihai, iar 244.595 - Gabriel. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Armenii constănțeni în sărbătoare
Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Petrecere la Murfatlar
Pagina a fost generata in 0.4247 secunde