Astă-seară, slujba Deniei

248
Astă-seară, slujba Deniei - 13331269340005263095-1333960788.jpg
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, începând cu ora 17, slujba Deniei la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel".

Cuvântul "denie" provine din slavonă și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. La denia de luni seară Biserica amintește pilda celor zece fecioare care îl așteptau pe mire. Obiceiul iudaic era ca mirele să fie așteptat de fecioare care purtau candelele aprinse. În pilda istorisită de Iisus Hristos din cele zece fecioare prezente doar cinci fuseseră prevăzătoare și aveau ulei în candele, celelalte dimpotrivă. În momentul venirii mirelui numai fecioarele înțelepte au putut intra în camera de nuntă, celelalte rămânând afară.

Morala pildei constă în faptul că în permanență creștinul trebuie să fie pregătit să îl întâmpine pe Mirele Hristos, doar astfel se poate mântui și nu aude, precum fecioarele neînțelepte, sentința: "Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi." Pilda se încheie cu îndemnul la o permanentă grijă față de suflet: "privegheați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6854 secunde