Profesorul Alexandru Suceveanu, atac dur la adresa Ministerului Culturii

"Asasinii culturii românești!"

Miercuri, 05 Octombrie 2011
1638
Declarații incendiare făcute, ieri, la Muzeul de Istorie, în exclusivitate pentru "Cuget Liber", de către profesorul Alexandru Suceveanu, fost responsabil științific al șantierului arheologic Histria.

Pe profesorul Alexandru Suce-veanu, l-am întâlnit ieri, cu ocazia deschiderii oficiale a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica 2011. Și nu avea prea multe motive de bucurie.

"Ministerul practică o politică deliberată de asasinare a culturii românești", a declarat, pentru "Cuget Liber", Alexandru Suceveanu, vizibil afectat de faptul că responsabilii ministeriali alocă prea puține fonduri culturii românești.

"Este foarte important să se facă cunoscut faptul că, pentru săpăturile arheologice din întreaga Românie, a fost alocat doar un milion de lei. Bani puțini, foarte puțini, în condițiile în care aceștia trebuie să ajungă pentru șantierele din întreaga țară. Este un sabotaj la adresa arheo-logilor", susține Suceveanu.

"La Constanța, timpul pare că a rămas în loc. Totuși, aici, spre deosebire de alte locuri, nu simți groaznica decădere ce are loc în țara noastră, vizavi de muzee, la momentul actual", a mai adăugat specialistul.

v v v

Profesorul Suceveanu a ținut să sublinieze faptul că, de-a lungul timpului, a participat la 42 dintre cele 44 de ediții ale "Sesiunii Pontica".

Despre evenimentul în sine, acesta a declarat că "este o sesiune tristă, în care comemorăm jumătate de an de la decesul profesorului Mihai Irimia, fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, persoana care și-a dedicat întreaga viață studiului istoriei".

v v v

Istoricul și arheologul Alexandru Suceveanu s-a născut la data de 11 martie 1940, la București. A absolvit Facultatea de Filologie Clasică din București, în anul 1961. În anul 1973, a obținut titlul de Doctor în istorie cu lucrarea "Viața economică în Dobrogea romană".

Și-a dedicat viața cercetării cetății grecești Histria, șantierul unde a deprins profesiunea de arheolog.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2104 secunde