Artiştii Teatrului „Oleg Danovski” au evoluat pe esplanada din faţa Castelului Corvinilor

461

Articole de la același autor

În acest weekend, artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” au participat la Festivalul „Opera Nights”, care a avut loc pe esplanada din faţa Castelului Corvinilor din Hunedoara. Ediţia 2021 le-a propus publicului două spectacole de mare popularitate, din creaţia lirică: „Trubadurul” de Verdi, pe 17 iulie şi „Turandot” de Puccini, pe 18 iulie. Spectacolele sunt realizate cu concursul artiştilor constănţeni, directorul artistic al festivalului fiind soprana Daniela Vlădescu.



„Trubadurul” este o operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez, care durează în jur de două ore şi jumătate.



Premiera operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, la data de 19 ianuarie 1853. Ridicarea cortinei dezvăluie sala de gardă în palatul Aliaferia, reşedinţa prinţesei de Aragon. Acţiunea se petrece în timpul războiului civil care opune monarhiei pe partizanii prinţului de Urgel. Printre apărătorii regelui se află Contele de Luna ale, cărui oşti sunt comandate de Ferrando. Acesta povesteşte cum a dispărut, pe vremuri, fratele Contelui de Luna. O ţigancă se apropiase de leagănul în care dormea copilul, care în curând se îmbolnăvi. Acuzată că i-a făcut farmece, ţiganca a fost arsă de vie. Atunci, fata ţigăncii, ca să-şi răzbune mama, a răpit copilul, care nu a mai putut fi găsit.



„Turandot” este o operă în trei acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami şi Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecţia lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano. Premiera mondială a avut loc la data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4884 secunde