Artiștii aromâni susțin Identitatea Culturală în Dobrogea

195

Articole de la același autor

Timp de aproape trei săptămâni, Galeria de Artă "Virgil Coman" a dedicat proiectul "Identitatea Culturală în Dobrogea" personalităților reprezentative dobrogene, dar și tradițiilor și obiceiurilor, culturii și spiritualității. Acesta se va încheia, astăzi, cu expoziția a trei artiste cunoscute ale comunității aromâne: Mariana Constantinescu, Laura Armeanu și Zoița-Nicoleta Panciu, care au expus o serie de lucrări de pictură și grafică pe simezele galeriei. 


Mariana Constantinescu a declarat că s-a prezentat în cadrul zilelor "Identității Culturale în Dobrogea" cu șase lucrări, continuând într-un fel proiectul său mai vechi dedicat femeii aromâne. Astfel, dacă în lucrările anterioare cromatica era roșu-negru, de data aceasta, ea a pornit acum de la desenul în cărbune, menținând cu acrilic monocromia și păstrând zonele frumoase de creion și cărbune. Mai mult decât atât, femeia aromână este surprinsă în mai multe ipostaze (torcând lâna, făcând pită, legănând copiii sau plecând cu măgarul încărcat cu diverse lucruri). 


Toate acestea sunt inspirate din viața artistei, care a trăit mulți ani alături de bunica sa, păstrătoare a tradițiilor și obiceiurilor aromâne. 


La rândul său, Laura Armeanu a transpus în spațiul public fragmente din universul aromân, pentru a descoperi și redescoperi publicului moștenirea culturală și spirituală pentru care simte datoria de a o evidenția, promova și proteja. 


Ca urmare, prin albul îngălbenit al foii de hârtie, artista a subliniat, în primul rând, puritatea și simplitatea femeii aromâne, urmând ca negrul ce îmbracă materia să sugereze forța, îndrăzneala, tenacitatea, dar și specificul veșmintelor. 


Zoița-Nicoleta Panciu susține prin lucrările prezente pe simezele Galeriei de Artă "Virgil Coman" un concept decorativ cu tematică "marină și orient", în realizarea ornamentației suprafeței picturale, prin multitudinea de linii și forme diferite, redând, în acest fel, structura întregului spațiu compozițional și unitatea compozițională proprie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Noiembrie 2017
Stire din Cultură-Educație : Lelia Rus Pîrvan, premiată la Sulmona
Pagina a fost generata in 0.3144 secunde