Ziua Națională a Republicii Armenia

Armenii constănțeni în sărbătoare

977
Armenii constănțeni în sărbătoare - istoriaarmenilor-1316544045.jpg

Astăzi, 21 septembrie, se  împlinesc 20 de ani de la independența Armeniei, eveniment important atât pentru locuitorii acestei țări, dar și pentru armenii din diaspora. Sunt 20 de ani de când Republica Armenia s-a desprins din rândul țărilor ce făceau parte din Uniunea Sovietică. Este o zi de sărbătoare pentru toată lumea, așteptată cu mare nerăbdare și care marchează trezirea Armeniei dintr-un somn îndelung, aproape un coșmar. Sunt 20 de ani de când situația economică și cultural-artistică cunosc o prosperitate neașteptată.
Carmen Dropol, vicepreședinte al sucursalei constănțene a Uniunii Armenilor din România, ne declara ieri că, începând cu 21 septembrie 1991, armenii au fost capabili să se manifeste în mod liber: "Această independență a fost de bun augur, ca dovadă situația economică înfloritoare. Armenia s-a modernizat. Capitala Erevan arată acum ca un oraș occidental, un ținut al florilor, comparat cu un muzeu în aer liber, ca urmare a numeroaselor statui și monumente ridicate drept elogiu pentru strămoși. Turismul s-a dezvoltat foarte mult, ca dovadă că lanțul de hoteluri care predomină este prestigiosul Mariotte".
Deși armeancă get-beget, Carmen Dropol ne-a declarat că nu a mai vizitat Armenia după 1991, dar citind și văzând filme despre înfloritoarea țară abia așteaptă să ajungă acolo, la rădăcini.
De altfel, în cadrul festivităților programate astăzi, de la ora 18, la sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța, organi-zatorii propun celor interesați vizionarea unui film documentar intitulat "Armenia - frumoasa din pădurea adormită". Alegerea acestui titlu
ne-a fost explicată de Carmen Dropol, cea care va asigura traducerea în limba română: "Timp de aproape 100 de ani, Armenia a trăit un vis urât sub dominația Uniunii Sovietice. După 100 de ani s-a trezit, și-a recăpătat independența, pe 21 septembrie 1991. Filmul este foarte interesant, fiind presărat cu muzică și momente artistice, constituindu-se într-un liant între tradiție, obiceiuri, istorie, istoric, dar și Armenia modernă".
Programul artistic ce va urma acestui film a fost coordonat cu multă minuție de Arșaluis Gurău, secretarul cultural al filialei constănțene a Uniunii Armenilor, și va cuprinde momente emoționante inspirate de tradițiile și obiceiurile străvechi.

Programul festivității
r Deschiderea sărbătoririi prin intonarea Imnurilor de Stat ale Armeniei și României

r Alocuțiunea de binecuvântare rostită de Prea Cucernicul Preot Protoiereu Avedis Mandalian, paroh al Bisericii Armene din Constanța

r Prelegerea cu privire la însemnătatea evenimentului, expusă de prof. univ. dr. Mihai Chir-cor. Film documentar

r Scurt program artistic prezentat de membrii comunității armene din Constanța. Protocol prietenesc.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : "Suntem ca o mare-mică familie!"
Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Petrecere la Murfatlar
Pagina a fost generata in 0.3728 secunde