Arheologia subacvatică ne scoate la lumină istoria

287

Articole de la același autor

Specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt preocupați în mod constant și de domeniul arheologiei subacvatice. În acest sens, aceștia sunt implicați în diferite lucrări care sunt întreprinse pe întreg litoralul românesc.

De-a lungul timpului, cercetările au scos la suprafață bucăți de lemn din chilia unei nave, epave antice în portul Callatis, un material arheologic din secolele IV-III î.Hr. etc.

În ultimii ani, cu ocazia implementării proiectului "Heras", au fost readuse în prim plan vestigiile arheologice submerse identificate în zona litorală a Mării Negre. Prin contribuția cercetătorului Constantin Chera, o parte dintre acestea au fost identificate cu ajutorul tehnologiei moderne, pentru a fi introduse în circuitul turistic și științific. Apoi, din anul 2015, aceste cercetări subacvatice au fost reluate prin intermediul activității întreprinse de cercetătorul Cătălin Dobrinescu. Ca urmare, au fost verificate, prin intermediul scanărilor și a scufundărilor, cinci puncte susceptibile de a furniza data de interes arheologic. Mai târziu, s-a înființat Biroul de arheologie subacvatică, ce a demarat primele evaluări de teren în Marea Neagră, având ca metodologie de lucru documentarea istorică, dar și consultarea datelor balimetrice, scanarea fundului mării, interpretarea acesteia etc.

"Evaluarea de teren are ca scop identificarea și protejarea siturilor arheologice submerse existente pe platforma continentală a Mării Negre. Mai mult decât atât, acest demers se justifică în condițiile existenței unor orașe-porturi antice pe țărmul vest-pontic românesc și a unei intense activități comerciale și maritime desfășurate în Antichitate și Evul Mediu în acest spațiu", au precizat reprezentanții Muzeului de Istorie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6651 secunde