"Arheologia hărților", un proiect care cercetează siturile medievale dobrogene

232

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) desfășoară, până în luna octombrie, un nou proiect cultural, intitulat "(Re)Mapping. Arheologia hărților", implementat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" din Tulcea, în parteneriat cu Asociația "Pro Noviodunum" și Asociația "Eurocentrica". Prin acest proiect, vor fi abordate noile tendințe în cercetare, utilizarea metodelor moderne interdisciplinare, care, prin eficiența și acuratețea lor, oferă în investigarea arheologică instrumente alternative, ce permit achiziționarea unui număr mare de informații.

Totodată, au precizat specialiștii, se face apel la sursele cartografice inedite, care printr-o cercetare aprofundată vor deveni principalele documente în studierea și aprofundarea din punct de vedere istoric a unei regiuni și perioade puțin cunoscute. În cadrul acestui proiect, va fi realizată și o cercetare a siturilor medievale dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare.

În ceea ce privește diseminarea rezultatelor, aceasta se va face sub diferite forme: prin organizarea unei expoziții foto-documentare, organizarea unui work-shop cu tema "Arheologia otomană în Dobrogea". În cadrul acestui eveniment, se vor prezenta diferite studii cu privire la cetățile, cimitirele sau siturile otomane din zone controlate în trecut de către Imperiul Otoman.

Activitatea "Acces la arheologie" are ca scop principal prezentarea siturilor medievale dispărute în Dobrogea, pentru ca populația să înțeleagă importanța studierii istoriei și a cercetării științifice realizate de către specialiști din domeniul cartografiei istorice. Nu în ultimul rând, trebuie amintită digitalizarea de obiecte de patrimoniu aparținând epocii otomane în Dobrogea și alcătuirea unei baze de date, în vederea integrării lor în platforma europeană, dar și realizarea în viitor a unui muzeu virtual online 3D, care să integreze o perioadă istorică puțin cunoscută. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6435 secunde