Anton Holban rămâne unul dintre cei mai rafinaţi observatori ai peisajului dobrogean

295
Anton Holban rămâne unul dintre cei mai rafinaţi observatori ai peisajului dobrogean - antonholban-1629732471.jpg

Articole de la același autor

Nu mulţi sunt aceia care au auzit de scriitorul, romancierul şi eseistul român Anton Holban, a cărui viaţă a fost curmată, brusc, la doar 35 de ani, de o banală operaţie de apendicită. Specialiştii Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” din Constanţa vorbesc cu drag de acesta, mai ales în contextul în care el era un mare iubitor al peisajului marin, aşa cum lesne se observă în descrierile locurilor unde călătoresc personajele sale, din romanele „Jocurile Daniei” (terminat în 1935, publicat în 1971) sau „Ioana” (1934).

Potrivit bibliotecarului Corina Apostoleanu, un scurt episod biografic îl aduce la Constanţa, unde a fost repartizat ca profesor de limba şi literatura franceză la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Anton Holban figurează în anuarul instituţiei de învăţământ, în anii 1926-1927, 1927-1928, ca profesor „provizoriu” de limba franceză. Colega de facultate, Nicoleta Ionescu, a sosit în oraşul de la ţărmul mării, ca profesoară de limba franceză la Liceul de Fete „Domniţa Ileana”.

Istoricii literari consideră că Nicoleta Ionescu este prototipul personajului Irina din romanul „O moarte care nu dovedeşte nimic” (1931). În timpul cât a fost profesor la Constanţa, a avut un stagiu de studii la Dijon, în Franţa, în vara anului 1926, cu sprijinul financiar al Ministerului Instrucţiunii, fiind considerat un „element de valoare”, între tinerii dascăli ai învăţământului secundar. În concluzie, a precizat bibliotecarul, Anton Holban rămâne unul dintre cei mai atenţi şi rafinaţi observatori ai peisajului dobrogean, unic prin varietatea de relief şi pitoresc, prin excelenţă. Totodată, literatura lui devine, astfel, un punct de plecare pentru călătorii reale sau imaginare, pe care scriitorul, îndrăgostit de mare, le propune cu sinceră admiraţie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.528 secunde