În cadrul proiectului "Interculturalitate româno-japoneză",

Antologii de micropoeme japoneze, lansate la Muzeul de Istorie

366
Antologii de micropoeme japoneze, lansate la Muzeul de Istorie - 00dd858ab5b13da9a5e208471fe9fc4e.jpg
La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a avut loc o manifestare dedicată Zilei Naționale a Japoniei, celebrată pe 23 decembrie, evenimentul fiind înscris în calendarul proiectului "Interculturalitate româno-japoneză", din programul "Friendship Japan-Danube, 2009".

Moderată de prof. Aura Văceanu, președinta Societății de Haiku din Constanța, la acțiune au participat elevi constănțeni de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga", de la Grupul Școlar "C.A. Rosetti" și de la Școala nr. 12 "Bogdan Petriceicu Hașdeu", dar și Anca Popescu, doctorand în cadrul Universității "Ovidius". Ei au prezentat aspecte privind istoria Japoniei, dar și o paralelă între Constanța și Yokohama, două orașe-port înfrățite.
Cea de-a doua parte a eveni-mentului a avut caracter editorial, Anastasia Dumitru lansând un volum de micropoeme de inspirație japoneză, intitulat "Cântecul lirei" (editura Europolis). De asemenea, a fost lansată și antologia de micropoeme "Înmuguriri", conținând exerciții de haiku traduse în engleză și în franceză și realizată de Cercul Literar "Muguri", coordonat de Anastasia Dumitru, în cadrul Liceului Teoretic "Lucian Blaga". Antologia reprezintă ultima acțiune din cadrul proiectului "In-terculturalitate româno-japoneză".
Argumentând de ce a optat pentru a scrie micropoeme japoneze, "specii minuscule", așa cum însăși le numește, Anastasia Dumitru mărturisește: "Oare nu cumva într-un bob de rouă se poate reflecta azurul? Oare nu cumva dintr-o geană de lumină se naște o nouă zi? Oare nu cumva dintr-o firavă sămânță se ivește un stejar ce dăinuie peste ani?".
Cercul Literar "Muguri" a câștigat numeroase premii la nivel național, iar dintre ele amintim premiul I, obținut de Oana Bădeliță și premiul special care i-a revenit Ioanei Băbăscu în cadrul concursului "Lumea sub cupola teiului eminescian", diploma de excelență oferită de Uniunea Scriitorilor din România lui George Farcaș la concursul "Ars Nova", Brăila, 2006, premiile I și II, obținute de Mihaela Miron, Elena Bănică, Oana Bădeliță, Andreia Andrei, Tatiana Pădurariu și Andrei Harașmoc la concursul "Condeiul Poliglot" și multe altele.
Activitățile din cadrul Proiectului "Interculturalitate Româno-Japoneză" au început la Liceul "Lucian Blaga", în noiembrie 2008, cu moto-ul "Inițiere în haiku". De asemenea, în cadrul proiectului, elevii din cadrul instituției liceale constănțene au mai avut ocazia să participe la o altă activitate moderată de prof. Aura Văceanu și de prof. univ. Irina Kogan, din Rusia, cu care au putut discuta despre importanța lecturii și a cunoașterii unei limbi străine, făcând cunoștință, totodată, cu tehnicile de realizare a unui haiku.
Un alt eveniment la care Cercul Literar "Muguri" a participat este "Primăvara Poeților", ediția din acest an fiind organizată de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor.
Proiectul "Interculturalitate Româno-Japoneză" a fost prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, fiind inițiat de Societatea de Haiku din Constanța, în parteneriat cu ISJ Constanța și cu 50 de unități de învățământ constănțene, dar și din alte orașe ale țării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0618 secunde