Antologia "Ex Ponto Epic Orchestra" – un volum reprezentativ pentru Dobrogea literară

256
Antologia
Cum arată Dobrogea literară din zilele noastre? Cine sunt condeierii ei reprezentativi? La aceste întrebări s-au străduit să dea un răspuns scriitorii Ovidiu Dunăreanu și Dumitru Octavian Unc, cei care au inițiat și s-au îngrijit de publicarea antologiei de proză contemporană "Ex Ponto Epic Orchestra".

Noua apariție editorială marchează împlinirea unui sfert de secol de existență a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, precizează Ovidiu Dunăreanu în "argumentul" cu care se deschide antologia. Ea continuă tradiția volumelor antologice reprezentative pentru activitatea de creație a membrilor filialei, începută de antologiile "Vânzătorul de enigme" (Constanța, Editura "Europolis" și revista "Tomis", 1993) și "Concert la patru mâini" (Constanța, Editura "Ex Ponto, 2005).

Volumul "Ex Ponto Epic Orchestra" cuprinde o selecție din creațiile a 19 scriitori, membri ai filialei dobrogene, proze scurte și fragmente de roman publicate în prestigioasa revistă "Ex Ponto - text, imagine, metatext" în cei 18 ani care au trecut de la înființarea ei.

Editată la Constanța, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, și avândul ca redactor șef pe scriitorul Ovidiu Dunăreanu, revista "Ex Ponto" este – în fiecare număr al său – "o carte despre cărțile mari, despre scriitorii, oamenii de cultură de valoare ai Dobrogei, dar și o carte despre viitoarele mari cărți ale acestui ținut. Cu alte cuvinte, este o carte despre Facerea Lumii literare, artistice, culturale dobrogene", cum spuneam într-un articol publicat în ediția din 11 august 2016 a ziarului "Cuget Liber". Și adăugam: "În descoperim înaltul spirit creator al Dobrogei, credința ei în frumos și armonie, miracolul creației literare, artistice, o tablă a valorilor spirituale. este mai mult decât o carte, este spirit viu, luminos, sensibilitate și credință în forța cuvântului de a recrea lumea, este spiritul pe care îl găsim în fiecare dintre redactorii și colaboratorii ei."

Prefața volumului - semnată de scriitorul Gabriel Rusu și purtând numele provocator și sugestiv "De ce iubesc 15.570 de kilometri pătrați" – este un adevărat poem în proză închinat Dobrogei și spiritului său literar. Printre autorii incluși în cele 348 de pagini ale antologiei se numără scriitori talentați și consacrați, care în viața de toate zilele au cele mai diverse profesii. Printre ei se numără: medicul Adrian Bușilă, inginerul energetician Tudor Cicu, bancherul Ștefan Caraman, comandantul de cursă lungă Constantin Costache, ziariștii Constantin Novac, Florin Șlapac și Gheorghe Dobre, Ovidiu Dunăreanu, directorul Editurii "Ex Ponto", arheologul Liviu Lungu, profesorii de limba română Ernesto Mihăilescu și Ioan Florin Stanciu, profesorul univ. dr. Angelo Mitchievici, inginerul silvic Ioan Neșu, învățătorul Paul Sârbu și alții.

Cei 19 autori sunt soliștii acestei orchestre a prozei dobrogene, întruchipată de noul volum antologic reprezentativ pentru spiritualitatea ținuturilor din sud-estul României.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 12 Aprilie 2018
Stire din Cultură-Educație : Scriitoare la… 14 ani
Pagina a fost generata in 1.4284 secunde