Butelii, ulei, ciorapi de damă - nimic nu se găsea…

Amintiri din comunism. Cum se descurcau românii în "Epoca de Aur"

707
Amintiri din comunism. Cum se descurcau românii în

Articole de la același autor

Câți dintre voi ați rămas, încă, nelămuriți în privința a ceea ce s-a întâmplat pe vremea "preaiubitului" conducător? Tocmai de aceea, istoricul Mioara Anton a adus, zilele trecute, în atenția publicului, cartea "Ceaușescu și poporul". Scrisori către "iubitul conducător" (1965-1989), prin care a adus o serie de lămuriri ale faptelor petrecute în aceste vremuri. 


La evenimentul de lansare a lucrării, care a avut loc la Universitatea "Ovidius", au participat o mulțime de invitați, cadre didactice, specialiști, studenți. Cartea a fost prezentată de asist. univ. dr. Gabriel Stelian Manea, care a remarcat că acest tip de analiză a relației puterii dictatoriale cu românii de rând, întemeiată pe scrisori, petiții, chiar denunțuri ale celor din urmă, este cât se poate de actuală, sincronă cu tendințele domeniului din Occident, deci binevenită și pentru cazul României. 
"Mi-a plăcut expresia «stat fără societate» pe care autoarea a folosit-o și aici vreau să mă opresc la unul dintre aspectele care mi se par remarcabile. Prea mult timp, regimurile de esență totalitară au fost analizate istoriografic și prezentate didactic exclusiv sub raportul suprastructurii politico-instituționale: accederea la putere și mecanismele de exercitare a acesteia; înființarea și funcționarea instituțiilor; ierarhii politice și răfuieli de partid, modele economice și proiecții de politică externă. Dar omul? Unde este individul, unde este familia, comunitatea, societatea? În definitiv, aceste regimuri și-au propus să schimbe omul, iar la limită să creeze altul nou. Ceea ce cu satisfacție vreau să subliniez este că doamna Mioara Anton a reușit să pună omul în paginile acestei cărți. Cu alte cuvinte, ceea ce reușește să facă această carte în mod salutar este să recupleze doi poli care, din păcate, în istoriografia autohtonă sunt programați să fie separați: acela al structurii și evoluțiilor politice și acela al societății, al vieții cotidiene și uneori mărunte", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriel Stelian Manea. 


Acesta a precizat că în conținutul cărții revine obsesiv, în aceste scrisori adresate puterii, problema penuriei, care este marele eșec și marea rușine a unui regim care declara că va aduce bunăstare și fericire perpetuă, aici pe pământ. Autoarea cărții vorbește despre ce s-a întâmplat în intervalul de timp menționat, de la butelii, la ulei și de la ciorapi de damă, până la salam, când nimic nu se găsea… 


Ceaușescu, responsabil pentru traiul dezumanizant 


"Asta îmi aduce aminte de o discuție privind formele de rezistență în timpul comunismului, care, dincolo de anii '50 și cu precădere în anii '80, a luat forma - spunea Andrei Pleșu - rezistenței prin alimentație. Eu cred că aceasta a fost una din cele mai intens practicate forme de rezistență de către români, și poate cea mai eficientă. Atunci când scrii sau citești o carte cu un asemenea titlu, este foarte ușor să cazi victimă demonului senzaționalului, să cauți pitorescul, exemplele exotice, în acest caz corespondența pe teme năstrușnice, frivole, chiar de tabloid. Trebuie să recunosc că am avut această ispită și cu o asemenea pornire m-am apucat să citesc volumul de față, dar pe parcurs m-am bucurat că m-am înșelat. Aș spune că una din calitățile cărții este sobrietatea. Ea este scrisă cu respect pentru document și pentru un tip de cititor avizat și inteligent. Este un demers științific dus până la capăt. Un alt merit pe care țin să îl subliniez aici este acela că doamna Mioara Anton contribuie din plin prin volumul de față la destructurarea unui mit care circulă printre nostalgicii acelei epoci, care are potențial contagios și care mie mi se pare periculos, acela că Ceaușescu nu ar fi știut. Nu ar fi știut despre înfometarea programată a românilor, despre sentimentul fricii care îi paraliza pe cei mai mulți; lui i s-ar fi ascuns toate acestea și ar trebui exonerat în fața istoriei. Fals! Nicolae Ceaușescu a cunoscut perfect toate aceste realități, fie chiar și doar din aceste scrisori sau petiții, pentru că, așa cum ne arată autoarea, a fost preocupat în repetate rânduri de reorganizarea acestui circuit al corespondenței și era interesat în special de acele epistole critice", a subliniat Gabriel Stelian Manea. 


Prin urmare, a adăugat acesta, el este primul responsabil pentru relația umilitoare, dezumanizantă și criminală pe care românii au trebuit să o suporte. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8465 secunde