Medi Dinu dezvăluie secretul unui secol de viață:

"Am trăit 100 de ani pentru că n-am urât pe nimeni"

1253
I-a cunoscut pe Camil Petrescu, Victor Brauner, Mihail Sebastian, Ion Barbu și Cella Serghi. A fost căsătorită cu poetul Gheorghe Dinu, cunoscut sub numele de Ștefan Roll. A pictat Balcicul, cu peisajele pe care le-a redat cu energie și talent. Medi Wechsler Dinu, ajunsă la venerabila vârstă de 100 de ani, este o istorie vie, deosebit de prețioasă pentru stabilirea coordonatelor artistice românești din secolul trecut.
Emoționată și entuziasmată, Medi Dinu a expus 136 de lucrări la Muzeul de Artă, picturile reprezentând Balcicul din anii ‘30. Cu o energie de invidiat și o modestie pe măsură, Medi Dinu mărturisește: "Sunt fericită că aceste lucrări sunt expuse într-un muzeu atât de frumos!".
Întrebată dacă l-a cunoscut pe Camil Petrescu, ea a răspuns, jovial: "Surdul acela?", mărturisind că l-a întâlnit pe scriitor pe Calea Victoriei. Soțul ei, Ștefan Roll, era fiul lui Enache Dinu, patronul Lăptăriei lui Enache din București.
Arta este, pentru Medi Dinu, motorul fericirii sale: "Pentru mine arta a fost una din fericirile vieții, nu o muncă", susține, cu sinceritate.
A locuit, pentru o perioadă, la sanatoriul doctorului Șuțu, pe strada Plantelor nr. 9 din București, locul unde a murit poetul Mihai Eminescu: "Un azil de mare lux pentru cei care nu mai erau în stare să gândească și să se îngrijească singuri", sună descrierea pe care o face Medi Dinu azilului Șuțu.
Martoră a tendințelor culturale autohtone și internaționale (artista efectuând vizite de documentare în Grecia, Italia și Bulgaria), Medi Dinu este întruchiparea longevității unei forțe care nu se oprește niciodată: cultura. Dedicându-și viața acestei forțe, Medi Dinu este o exponentă reprezentativă a culturii românești. Totuși, fermecătoarea artistă rămâne modestă: "Dacă cineva îți spune că te ții bine la 100 de ani să știți că nu e mare lucru". Întrebată de dr. Doina Păuleanu despre secretul unui secol de viață, Medi Dinu a dat un răspuns memorabil: "Am trăit 100 de ani pentru că nu am urât pe nimeni".
La sugestia criticului de Artă Luiza Barcan și prin Fundația Habitat și Artă în România, artista a donat peste 100 de lucrări și grafică Muzeului de Artă Constanța, expoziția rămânând deschisă până pe 23 octombrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8554 secunde