Alternativa culturală de week-end: icoane valoroase de secol XIX la Muzeul de Artă Populară

246
Alternativa culturală de week-end: icoane valoroase de secol XIX la Muzeul de Artă Populară - icoanepesticla-1501859249.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța deține la ora actuală o valoroasă colecție de icoane pe sticlă, care își găsește un loc special în expoziția permanentă, la parterul instituției de cultură. Aceste icoane provin din cele mai cunoscute ateliere rurale și urbane ale Transilvaniei: Nicula, Gherla, Scheii Brașovului, Mărginimea Sibiului, Maierii Albei Iulia, Făgăraș, Lancrăm. 


Printre aceste obiecte care impresionează prin colorit, dar și prin grija și evlavia cu care țăranul român a așternut pe sticlă imaginea Mântuitorului, pe cea a Maicii Domnului sau chipurile sfinților, se află și o reprezentare a schimbării la față a Domnului Iisus Hristos, pe muntele Taborului. Această minune, prin care Iisus Hristos și-a arătat dumnezeirea, este prăznuită de creștinii ortodocși pe 6 august, chiar în această duminică. 


Icoana cu tematica Schimbării la Față, pe care Muzeul de Artă Populară Constanța o deține în valoroasa sa expoziție permanentă, încadrată într-o ramă de lemn care poartă patina timpului, a fost realizată în secolul al XIX-lea într-un atelier din Mărginimea Sibiului. 


"Meșterul popular care a pictat icoana s-a îndepărtat de descrierea evanghelistului și a ales să redea veșmintele Mântuitorului în portocaliu și verde. Muntele Taborului, pe care Iisus stă desculț, este stilizat, redus ca dimensiune, tocmai pentru a sublinia măreția Fiului lui Dumnezeu. De o parte și de alta a lui Iisus se află Moise cu Tablele Legii și Ilie, care reprezentau proorocii Vechiului Testament. Și aceștia sunt înfățișați desculți, stând pe nori pictați cu albastru cobalt. La picioarele lui Iisus, copleșiți de minunata înfățișare se află cei mai apropiați ucenici ai Săi: apostolii Petru, Iacov și Ioan. În această icoană, bine încadrată din punct de vedere stilistic, echilibrată, se observă preferința meșterului popular pentru portocaliu, culoarea regăsindu-se în veșmintele celor șase personaje", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul muzeului, Maria Magiru. 


Aceasta este doar una dintre zecile și valoroasele icoane pe sticlă pe care le deține Muzeul de Artă Populară Constanța. Publicul le poate admira vizitând expoziția temporară care este deschisă zilnic, între orele 09.00-20.00. Un bilet costă 5 lei, iar copiii, elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1039 secunde