Prof. univ. dr. Octavian Unc, în cursa pentru funcția de rector al Universității "Ovidius":

"Alegerile nu sunt un filtru între cei care supraviețuiesc și cei care trebuie să moară" (II)

854

Articole de la același autor

În numărul anterior al cotidianului nostru, anunțam că, de vineri, 19 iunie, a început, oficial, cursa pentru ocuparea funcției de rector al Universității "Ovidius" din Constanța. În competiție se află trei cadre didactice: conf. univ. dr. Dan Iliescu, prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc și prof. univ. dr. Eden Mamut.

Campania electorală se va desfășura până la data de 23 iunie, timp în care își vor prezenta programele manageriale. După campanie, pe 24 iunie, au loc alegerile, urmând ca întreg corpul profesoral să își aleagă noul rector pentru perioada 2020-2024.

Timp de cinci zile, fiecare din cei trei candidați va încerca să demonstreze că este cel mai bun și că merită să fie ales de către colegii din universitate. Revenim în ediția de astăzi cu opinia prof. univ. dr. Octavian Unc despre campania din această vară, reluată după ce, în luna martie, a fost sistată, din cauza pandemiei de coronavirus. Din punctul său de vedere, această "întrecere" ar trebui să fie declarată o ofertă.

"Eu nu i-aș mai spune candidatură, ci ofertă electorală, pentru că profesorii care doresc să ajungă în funcția de rector sau celelalte funcții ar trebui să vină cu o ofertă, ceea ce se și face.

Din punctul meu de vedere, cei cu care voi participa la aceste alegeri nu sunt niște dușmani. Suntem din același corp academic, iar relațiile dintre noi vor trebui să coexiste și după aceste alegeri. De fapt, alegerile nu sunt un filtru între cei care supraviețuiesc și cei care trebuie să moară. Alegerile sunt, după mine, doar un drum, nu către eșafod și spre o esplanadă. Fiecare alegere trebuie să ridice spre noi etaje. Dacă avem 30 de ani de activitate universitară, ar trebui să avem 30 de trepte pe care le-am urcat. Poate că, între timp, s-au mai și coborât niște trepte. Aici este procesul electoral, care merge pe două direcții. Mergem pe drumul continuității sau mergem pe un drum nou, care privește spre nord, privește în sus, și nu în jos", a completat prof. univ. dr. Octavian Unc.

Ideile trebuie dezbătute, iar proiectele - explicate

Referitor la această campanie electorală, deși programele au fost puse pe site-ul universității, cadrul didactic are dubii că cei aproape 700 de electori și-au propus, în zilele ce urmează, să răsfoiască zecile de pagini ale programelor electorale.

"Ideile trebuie dezbătute, comunicate, iar proiectele trebuie explicate. În momentul în care intră pe internet, ei poate găsesc niște fraze, care poate că pentru mulți nu reprezintă nimic. De exemplu, acolo poate scrie «O viață mai bună pentru studenți», iar acest lucru nu înseamnă mare lucru, dar dacă vin și spun ce gândesc vizavi de o viață mai bună pentru studenți, atunci cred că ceilalți înțeleg.

Legat de condițiile acestea impuse de coronavirus, forma mea de convingere a electorilor va fi o conferință de presă, în care să îi am în față pe cei interesați de acest lucru și atunci, prin câteva idei, evident, le voi prezenta o parte din programul electoral. De ce o parte? Pentru că nu sunt zeci, ci sute de idei care ar trebui discutate, să explic ceea ce aș aduce eu nou și ceea ce doresc să ofer universității din toamnă", a explicat prof. univ. dr. Octavian Unc.

Restartarea tuturor principiilor de viață universitară

Întrebat despre modul în care crede că se va desfășura noul an universitar, dr. Octavian Unc crede că începutul anului 2020-2021 poate fi, de fapt, și restartarea tuturor principiilor de viață universitară. Profesorul consideră că există, încă, destule persoane care nu sunt convinse de posibilitățile învățământului online, dar el se numără printre cei care, dacă ar fi să voteze, ar vota pentru această formă online, nu ca formă unică de desfășurare, dar ca o formă care trebuie grefată pe ceea ce era, înainte de pandemie, învățământul tradițional. Altfel spus, termenul de online ar trebui înlocuit cu un alt termen, respectiv digitalizare.

"Anul acesta, s-a produs o revoluție, fără să realizăm termenii clasici ai revoluției, dar s-a produs o revoluție în viața planetei, nu doar în viața unui popor, și atunci, evident că acest învățământ online trebuie introdus cât mai repede și găsite modalitățile. Eu am câteva idei prin care învățământul online să devină element de economie financiară, de reducere a unor cheltuieli, care vor fi din ce în ce mai greu de suportat prin bugetele ce vor fi alocate. Concret, un învățământ online s-a dovedit, practic, posibil. Se pare că acesta este un element legat și de un alt fenomen, și anume că toate țările anunță închideri ale frontierelor. În momentul în care se anunță aceste închideri de frontieră, înseamnă că dispare și internaționalizarea. Deci, cum vor veni studenții străini, pentru că studenți străini există și în România, și în Statele Unite, cum se va mai produce acest învățământ pe mișcare geografică? Vor fi interdicții, iar în momentul în care un tânăr s-a înscris la universitatea noastră și locuiește în Abu Dhabi, învățământul online reprezintă, clar, o variantă", a mai spus prof. univ. dr. Octavian Unc.

În plus, a declarat medicul, dacă ar fi ales rector, ar alege să schimbe în sistem, într-un mod chirurgical, organizarea universitară, în sensul că o intervenție chirurgicală este absolut necesară.

"Este intervenția restructurării pe criterii economice-financiare, de performanță universitară, către care, dacă nu se merge, nu se vor putea obține rezultate favorabile", a încheiat prof. univ. dr. Octavian Unc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5589 secunde