Alege o meserie! Cinci clase de învăţământ profesional, susţinute de Şantierul Naval Constanţa

4663

Articole de la același autor

În mai puţin de patru luni de zile, elevii de clasa a VIII-a vor trebui să aleagă dacă îşi vor continua studiile la liceu sau vor merge să înveţe o meserie. Deşi învăţământul profesional şi învăţământul dual oferă multe avantaje şi le dă tinerilor o şansă uriaşă de a avea un loc de muncă imediat cum termină şcoala, sunt încă foarte mulţi care se amăgesc urmând cursurile unui liceu teoretic, pentru ca apoi să pice Bacalaureatul şi să îngroaşe rândurile şomerilor absolvenţi cu 12 clase.

Mai mult de jumătate din locurile pentru clasa a IX-a în anul şcolar următor sunt destinate învăţământului profesional şi tehnic, în licee tehnologice şi şcoli profesionale duale. Aşadar, absolvenţii care vor încheia gimnaziul în această vară pot să aleagă din numeroase meserii, foarte căutate în prezent pe piaţa muncii. Traseul educaţional profesional le deschide astfel poarta către o viaţă independentă, în care să se poată întreţine singur, existând şi posibilitatea de a-şi continua studiile ulterior, de a termina liceul şi chiar de a merge la facultate.

Şantierul Naval Constanţa se implică şi anul acesta în susţinerea învăţământului profesional din judeţ. Astfel, la propunerea conducerii instituţiei, vor fi formate cinci clase cu calificări necesare în domeniul naval, în patru unităţi de învăţământ din Constanţa, cu practica profesională efectuată în Şantierul Naval Constanţa. „La Liceul Tehnologic «C.A. Rosetti» sunt propuse 28 de locuri pentru calificarea în meseria de sudor. La Liceul Tehnologic «Tomis» sunt 15 locuri pentru calificarea sudor şi, la insistenţele noastre, în sfârşit, vor fi şi locuri pentru strungari, pentru că după anii ’90 nu s-a mai făcut nicio clasă. La Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa vom susţine o clasă de electricieni instalaţii joasă tensiune. Iar, la Liceul de Marină, sunt propuse, pentru învăţământul profesional, două clase cu câte 28 de locuri, pentru calificările tubulator şi lăcătuşi construcţii nave. Pe acestea, cu acordul Ministerului Educaţiei, dorim să le transformăm în învăţământ dual”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Resurse Umane din cadrul Şantierului Naval Constanţa, Violeta Putinei.

Burse şi masă, cazare şi transport gratuite

Elevii cuprinşi în învăţământul dual vor primi bursă de 200 de lei de la stat, o altă bursă de minimum 200 de lei din partea companiei, echipament de protecţie, cazare, masă şi transport gratuite, mentor în stagiul de practică şi pregătire profesională de înaltă calitate. „Sperăm că îi va atrage faptul că vor primi acele burse şi că pot învăţa o meserie. Dacă se aprobă transformarea, intenţionăm să facem caravane, întâlniri la şcoli, cu elevi de clasa a VIII-a şi părinţii. La finalul celor trei ani, absolvenţii sunt calificaţi, această calificare fiind recunoscută de Ministerul Muncii. În plus, având în vedere că implicarea noastră să facă o practică corespunzătoare este foarte mare şi dacă sunt şi dornici să înveţe, vor şti şi ce trebuie să facă”, a mai spus reprezentantul Şantierului Naval Constanţa.

Din păcate, mulţi dintre absolvenţi renunţă după finalizarea studiilor şi nu se mai angajează după perioada de practică. „Din punct de vedere legal, nu există nicio constrângere ca ei să rămână în cadrul companiei care i-a susţinut în învăţământul dual. Cu toate acestea, am zis să încercăm. Reuşim într-un procent de 10% să-i mai reţinem şi să vină în şantier, după ce au terminat şcoala. Procentul este foarte mic, din păcate. Stau ce stau şi pleacă, nu au aptitudinile şi calităţile pe care ne aşteptăm să le aibă, adică să fie dornici să muncească, să înveţe, să se dezvolte şi noi să îi sprijinim. Am căutat soluţii pentru ca investiţiile şi efortul financiar pe care îl face societatea pe perioada celor trei ani de studiu dual să fie recuperate într-un fel. Nu există nicio constrângere ca absolventul să rămână, de exemplu, minimum trei ani în cadrul societăţii. Circulaţia liberă a forţei de muncă nu poate fi îngrădită. Din păcate, mulţi tineri nu înţeleg, nu au responsabilitate, nu au respect faţă de munca celuilalt”, a concluzionat Violeta Putinei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5082 secunde