Aflați povestea insulei Ada Kaleh, la Muzeul de Istorie

1477

Articole de la același autor

Povestea cu iz oriental a insulei Ada Kaleh va fi spusă în imagini, hărți, obiecte și film documentar la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, într-o expoziție.

"Ada Kaleh. Insula din suflet" va fi vernisată vineri, 14 septembrie, la ora 12:30 și va fi deschisă în sala Vasile Canarache până pe 28 septembrie.
Printr-un proiect finanțat de Administrația fondului cultural național, povestea tragică a insuliței scufundate s-a refăcut din fotografii adunate de pe la foștii insulari, din obiecte păstrate de aceștia cu sfințenie, din cărți poștale și ilustrate din perioada de glorie a insulei, din hărți vechi și relatări pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei, ne povestesc organizatorii. "N-am reconstituit fidel stilul de viață aparte, specific comunității insulare preponderent de etnie turcă - de altfel imposibil de redat veridic într-o expunere temporară. Am căutat doar ca, prin crearea unei atmosfere speciale, să sugerăm - atât cât se poate - unicitatea unui spațiu exotic, pierdut pentru totdeauna".
"Insula Fortăreață" - cum i se traducea numele din limba turcă - a fost acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Insulița avea o lungime de aproximativ 1,7 km pe 500 de m lățime și se afla la 3 km în aval de Orșova. Pe ea locuiau în jur de 600 de turci care se ocupau îndeosebi cu negoțul delicateselor turcești, al bijuteriilor și tutunului. Toate la prețuri foarte mici, datorită scutirilor de taxe. O altă îndeletnicire dragă localnicilor care au dus renumele insulei în depărtări era cultivarea trandafirilor din care insularii făceau ulei și parfum.
După vernisaj, organizatorii ne invită să continuăm călătoria în timp prin filmele documentare "realizate în și despre Ada Kaleh la sfârșitul deceniului 6 de către studioul Sahia Film. Acestora li se va adăuga filmul «Ada Kaleh Stories», de Ismet Arasan (Turcia, 2009)".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4421 secunde