Admiterea la Academia Navală. S-a renunțat la învățământul cu frecvență redusă!

3106
Admiterea la Academia Navală. S-a renunțat la învățământul cu frecvență redusă! - academianavala12-1563111511.jpg

Articole de la același autor

Pentru anul universitar 2019-2020, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" scoate la concurs un număr de 586 locuri, disponibile în cadrul instituției, și încă cinci locuri pentru Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, acestea fiind solicitate de către Ministerul Apărării Naționale.

Locurile menționate sunt împărțite, pentru proaspeții absolvenți de liceu, ce vor concura pentru studiile de licență, precum și pentru cei care au absolvit deja facultatea și au nevoie să se înscrie la masterat.

La licență, ca și până acum, există cele două secții, secția Militară și secția Civilă, unde nu sunt modificări semnificative comparativ cu anii anteriori, în ceea ce privește oferta educațională.

Astfel, pentru secția Civilă, tinerii se "bat" pe 318 locuri, repartizate pe următoarele facultăți: Electromecanică Navală, Electromecanică, Navigație și Transport Maritim și Fluvial, Inginerie și Management Naval și Portuar. Pentru secția Militară, concursul se susține pentru cele 118 locuri scoase la bătaie și cele patru specializări (Navigație, Hidrografie și Echipamente Navale, Electromecanică Navală, Electromecanică și Arhitectură Navală, școlarizați la Universitatea "Dunărea de Jos"). La toate acestea, se adaugă 150 de locuri la masterat.

Prorectorul pentru învățământ, comandor conf. univ. dr. ing. Toma Alecu, a declarat că, față de anul în curs, a crescut pentru anul școlar viitor cifra de școlarizare la specializarea Navigație, Hidrografie și Echipamente Navale, de la 50 locuri, la 90 locuri.

Nu se tem de concurență

"În felul acesta, putem asigura și pregătirea celor din Ministerul de Interne. Anul trecut, am avut 12 locuri solicitate de MI și nu le-am putut onora. De asemenea, în conformitate cu decizia Senatului universitar, începând cu acest an am renunțat la învățământul cu frecvență redusă, din cauza solicitărilor pe un puternic trend descendent", a precizat acesta.

Noutatea este că, anul acesta, Academia Navală are această secție a Universității "Dunărea de Jos". Ca urmare, pentru candidații care vor fi admiși pe partea militară, aceștia vor fi pregătiți la Constanța. Ulterior, la finalul celor patru ani de studiu, pe lângă diploma de absolvenți ai universității gălățene, ei vor primi și brevetul de ofițer al Armatei Române.

În ceea ce privește concurența și numărul scăzut de elevi care au reușit să promoveze examenul de bacalaureat, conf. univ. dr. ing. Toma Alecu ne-a declarat că nu se tem de concurență, pentru că învățământul de marină este unul vocațional și ei știu că cei care își doresc o meserie în acest domeniu vor alege, cu siguranță, academia.

"Avem un nume pe piață, am avut o promovare a ofertei educaționale bine făcută în acest an și, mai mult decât atât, am fost sprijiniți de către Statul Major al Forțelor Navale", a subliniat el.

50% dintre tineri pică probele sportive și psihologice

Referitor la cuantumul taxelor, din 586 locuri, scăzând cele 118 pentru Marina Militară, rămân în jur de 400 locuri, toate cu taxă. Totuși, academia asigură un procent de 10% din totalul de locuri, la forma de învățământ fără taxă. Pentru aceste locuri, tinerii sunt nevoiți să susțină un examen la matematică, în urma căruia se face departajarea. Foarte important - aceste locuri fără taxă se actualizează în fiecare an. Așadar, chiar dacă un student a fost admis la forma de învățământ fără taxă, acest statut nu-i asigură parcurgerea a patru ani la această formă de învățământ, dacă nu are note bune, ceea ce duce la o concurență continuă între studenți.

Pentru locurile cu taxă, în schimb, admiterea se va face pe baza concursului de dosare, iar media de la Bac va stabili ordinea mediilor. Pentru Marina Militară, în schimb, lucrurile sunt diferite. Cei care susțin examen la secția Militară au mai multe rânduri de probe. În primul rând, ei se înscriu la centrele militare, susțin probe militare, sportive și psihologice, deci la academie ajung numai candidații care sunt testați, cei care trec baremele, care nu sunt deloc ușoare.

"Cred că aproximativ 50% dintre ei trec probele. Cei care ajung la noi susțin alte trei probe. În cadrul primei probe, noi depistăm candidații care au rău de mare pronunțat, apoi, ei dau o probă la limba engleză și apoi dau un test grilă la matematică", a completat prorectorul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5352 secunde