Admiraţi icoana sfinţilor Paraschiva şi Gheorghe la Muzeul de Artă Populară!

637
Admiraţi icoana sfinţilor Paraschiva şi Gheorghe la Muzeul de Artă Populară! - icoana2-1621779614.jpg

Articole de la același autor

Din ciclul „Icoane pictate pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa”, săptămâna aceasta vă propunem să descoperiţi pe site-ul instituţiei de cultură lucrarea „Sfânta Paraschiva şi Sfântul Gheorghe”. Aceasta provine din centrul de iconari Făgăraş şi datează din secolul XIX.

Specialiştii muzeului spun că Sfânta Paraschiva este reprezentată într-un cadru dreptunghiular mai îngust, comparativ cu cel destinat sfântului mucenic Gheorghe. Sfânta Paraschiva, încununată, are ca atribute simbolice specifice crucea, purtată în mâna dreaptă şi ramura de palmier, ţinută în mâna stângă.

Sfântul Mucenic Gheorghe este reprezentat călare, pe un cal roşu-vişiniu, confruntându-se cu balaurul. Ambele reprezentări au fondul albastru, ornamentat excesiv cu steluţe albe şi elemente punctiforme roşii. Cromatica implică nuanţe de albastru ultramarin, roşu-vişiniu, roz trandafiriu, siena, verde, alb, negru. În prezent, icoana se află în expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2911 secunde