Adevărul despre moartea lui Deceneu

539

Articole de la același autor

Lună de lună, colecția de publicații periodice din cadrul Bibliotecii Județene "Ioan N. Roman" din Constanța se îmbogățește. Astăzi, vă vom aduce în atenție seria de volume "Studii clasice" a Societății de Studii Clasice din România.
Potrivit lui Ionuț Druche, în numărul XXII al revistei, apărut în anul 1984, istoricul Vasile Lica semnează articolul "Până când a trăit Deceneu?". Reprezentantul bibliotecii spune că autorul justifică tema aleasă considerând că acest amănunt din biografia lui Deceneu este deosebit de important pentru istoria politică a Daciei, deoarece "analiza izvoarelor implicate atinge și alte probleme cum ar fi determinarea succesiunii la tronul lui Burebista".
"Tot istoricul Vasile Lica menționează că Deceneu este «una din cele mai importante figuri ale istoriei noastre antice», iar după ce îl caracterizează ca fiind «interesant și misterios», continuă afrmând că «figura sa legendară a atras nu numai atenția unor istorici vechi, ca Strabon și Iordanes, ci, mai cu seamă, a celor moderni, preocupați să fixeze locul deținut de marele preot Deceneu în societatea dacică».
Din paginile articolului aflăm că, primul istoric care a încercat să stabilească momentul dispariției lui Deceneu a fost C. Daicoviciu, care considera că acesta a trăit până în jurul anilor 15 - 10 î.e.n. Printre alți istorici care au tratat acest aspect se numără R. Vulpe, J. Trynkowski, Nicolae Gostar etc. Din analiza asupra ipotezelor acestor istorici, autorul concluzionează că «rezultă existența a trei puncte de vedere asupra momentului dispariției lui Deceneu: cei mai mulți istorici cred că Deceneu nu a trăit prea multă vreme după moartea lui Burebista, în nici un caz la o dată prea apropiată de sfârșitul sec. I î. e. n", a precizat acesta. 
Specialistul spune că doar R. Vulpe crede că marele preot a murit înaintea lui Burebista, întrucât el socotea că Deceneu era mult mai în vârstă decât marele rege. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Octombrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Festivitate la Biblioteca "I.N. Roman"
Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Lansări de carte
Pagina a fost generata in 0.291 secunde