Acuze grave la Facultatea de Arte

6664
27
Acuze grave la Facultatea de Arte - universitateaovidiusfacultateade-1320255003.jpg

La sesizarea unui grup de studenți de la Facultatea de Arte, din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța, și a părinților acestora,
am făcut, ieri, o incursiune la sediul din b-dul Mamaia, atât la etajul III al Căminului 2, cât și la subsol, unde își are biroul recent validatul director al Departamentului Arte, în persoana conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu.

La șefia Departamentului Arte al Universității "Ovidius", conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu a avut-o drept contracandidată pe conf. univ. dr. Daniela Caruțiu Țurcanu. Lăsând la o parte reproșurile care i se aduc vizavi de faptul că este singurul dintre toți îndrumătorii de programe care nu și-a acreditat specializarea pedagogie muzicală, înființată, prima, în 1998, Sără-cescu este acuzat de abuz în funcție.
"La o lună după începerea anului universitar, când a fost validat de Senat, face alt plan de învățământ, alt ștat. Ca atare, modifică discipline, orare, încadrări și, mai mult decât atât, scoate și posturi la concurs pe noul ștat, pe motiv de mare grabă. I-am explicat prorectorului chirurg Vasile Sârbu că ni s-au scos ore fără să fie consultați actualii coordonatori de programe de licență, respectiv eu la arte plastice și Florența Marinescu, la canto. Noi am răspuns în fața ARACIS de acreditarea acestor programe și nu poate să vină cineva de la muzică și să decidă ce materii se pot preda", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniela Caruțiu Țurcanu.
Același interlocutor a ținut să precizeze că, din cauza faptului că specializarea pe care o conduce conf. Sărăcescu, respectiv psihologie muzicală, a fost creditată cu încredere limitată la ierarhizarea Ministerului Educației, și-a propus să o discrediteze.

"A venit să desființeze"
De același abuz îl acuză pe conf. univ. dr. Sărăcescu și prof. univ. dr. Florența Nicoleta Mari-nescu: "L-am întrebat în ședința de Senat unde este disciplina dirijat pe care avea obligația să o ponteze în ștatul de funcțiuni și domnul Sărăcescu mi-a spus că, de anul acesta, nu se mai face. Conducerea unei instituții acade-mice nu se face după bunul plac al unei persoane particulare. Indiferent că se schimbă sau nu admi-nistrația, există obligația ca ciclul de învățământ să nu fie perturbat. Am făcut o scrisoare domnului rector, în care i-am explicat că au dis-părut discipline din mers. Ne-am trezit că, la cursul de canto, specia-lizare de licență, studenții trebuie să studieze colectiv. În baza căror studii și căror competențe, e bine să întrebați dvs. Acest om a fost acompa-niator la clasele de canto. El a venit în această funcție cu scopul să desființeze această specializare".
De asemenea, Florența Marinescu a dorit să sublinieze unicul criteriu prin care Sărăcescu a ajuns la șefie: "Alegerea democratică a șefului de departament permite pătrunderea la funcțiile de con-ducere a unor indivizi care au susținere numerică a voturilor". În final, a declarat că ceea ce se întâmplă acum este un coșmar: "Cum e posibil ca studentul Cătălin Țoropoc, care a primit marele Trofeu UNESCO Ionel Perlea, unicul constănțean care ne-a reprezentat cu succes de foarte mulți ani încoace, a fost, ieri, exmatriculat, din cauza câtorva absențe. Și, din păcate noi, nu avem sprijin logistic în conducerea Universității".

"Sunt nereguli în statele de funcții"
Șefa științifică a programului de interpretare muzicală și-a invitat colegii să-și susțină punctul de vedere.
Lect. dr. Ioan Ardelean susține că această degringoladă are ca sursă principală Ministerul Educației, care a dat peste cap totul: "Dar sigur vine și de la o neînțelegere mai veche, din păcate, între cadrele didactice de la diferite specializări. Sensibil este un lucru la noi, și anume că, în cadrul unei facultăți, sunt grupate cinci specializări care, în mod normal, în țară, sunt grupate pe facultăți. Facultatea de belle arte are pictura și tot ceea ce înseamnă design, facultatea de muzică are numai muzică, și facultatea de teatru la fel. La aceasta se adaugă dife-rențele majore între partea teoretică și partea practică a lucrurilor, motiv pentru care ștatele trebuie făcute de cineva care are specializarea necesară. Suntem în 2 noiembrie și lucrăm în coadă de pește, dar neexistând un dialog nu putem funcționa".
Asistent doctorand Irina Ionescu și lect. dr. Nejla Ionescu au susținut opinia colegului: "Cei care au de suferit sunt studenții. Măsurile pe care actuala conducere a departamentului le-a luat le considerăm abuzive. Dânșii au făcut niște planuri de învățământ care nu ne-au fost puse la dispoziție nici până în clipa de față".
Lect. dr. Ruxandra Mirea a declarat că se află într-o situație nu tocmai onorantă, mai ales pentru studenți, care sunt primii afectați: "Este vorba de o fractură în procesul de învățământ care se va resimți peste ani, începând cu această generație. Studenții noștri sunt văduviți de orele fundamentale, principale în lucrul vocii lor. Cu patru minute pe săptămână, ei nu pot visa la o carieră artistică. De aceea, noi cerem legal să ne divizăm, canto și arte plastice, ca, în felul acesta, să ne putem gestiona singuri tot ce înseamnă specialitatea noastră".

"Nu s-a dorit colaborare"
Evident, am solicitat și opinia celui incriminat de actuala degrin-goladă din Facultatea de Arte, respectiv a conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu.
"Numai reprezentanții unor catedre desființate conform legii consideră că e abuziv ceea ce fac. Lucrurile stau cu totul altfel. Planul de învățământ s-a făcut în așa fel încât să corespundă standardelor ARACIS. Nu s-au scos discipline haotic. Aceste schimbări le-am făcut fortuit, neavând sprijinul celor de la canto, cu care să ne sfătuim și să găsim soluțiile care se impun. Anul acesta vine ARACIS în control și trebuie să respectăm standardele. Respectiv, în statul de funcțiuni, 70% din posturile didactice să fie ocupate de titulari. În condițiile în care mi s-a propus un stat cu 28 de norme didactice și doar nouă titulari, din start criteriul nu era respectat. Trebuia să colaborăm pentru a găsi soluții, dar nu s-a dorit acest lucru. Spre exemplu, la arte plastice, asist. univ. doctorand Ana Maria Avram a fost aleasă în consiliul departamentului, motiv pentru care fosta șefă de catedră Daniela Caruțiu nu a vrut să-i pună la dispoziție niciun document. Am făcut rost de ele până la urmă, dar erau foarte multe greșeli pe care a trebuit să le corectăm, cum ar fi discipline care nu aveau ce căuta, câte două norme la extern", ne-a declarat Daniel Sărăcescu.
Cât privește divizarea solicitată de cadrele universitare, aceasta nu mai este posibilă decât după alegerea noului rector, care are dreptul să restructureze universitatea, conform legii.
"Eu am convingerea că lucrurile se vor regla. Sunt anumite persoane cu o personalitate puternică și un impact asupra celor din jur care n-au încercat să meargă mai departe de ceea ce li se spune", a încheiat conducătorul Facultății de Artă.



Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
coleg din vechime
3 noiembrie 2011
flo

unde e marineasca e si scandal! partidul comunist a invatat-o prost, eu ma mir cum conducerea universitatii nu cere ajutorul unui specialist, domnilor e nevoie de un psihiatru acolo. dnule prorector vasile sirbu, sunteti chirurg, dar chiar nu ati sesizat probleme la aceste doua doamne, sunt probleme grave domnule doctor. salvati-le!!!

Ramona Modorcea
3 noiembrie 2011
Facultatea de Arte Constanta

Ca eleva a domnului Saracescu si a doamnei Carmen Cristescu timp de 12 ani, le port cel mai mare respect. Aceasta facultate de Arte a fost infiintata prin efortul si prin munca lor. Nu le cunosc pe doamnele de la canto dar sunt convinsa ca deciziile luat de domnul Saracescu sunt indreptatite si sunt numai pentru binele facultatii de arte. Din pacate ma indoiesc ca fetita mea va avea parte de profesori si educatori asa cum am avut eu.

hhhhhhhhhhhhhhh
3 noiembrie 2011
da!

pupati-l in c... pe saracescu, javrelor!!!!!!!!!!!!!

student
3 noiembrie 2011
spaga

sa ne spuna dna carutiu cat cere pentru o licenta sau pentru un examen! dorim raspuns in lei si in euro, sa vedem daca au crescut sau au scazut pretentiile. pe noi ne taxa in orice, era in stare sa accepte si ruble

Repr. studentilor in Senatul Univ. Facultatea de Arte
3 noiembrie 2011
FUNCTII, PUTERE, etc..

Dupa cum au spus si alte persoane inaintea mea...lasati functiile, lasati orgoliile si ocupativa de studenti, doamnelor prof. In ritmul acesta in care "progresati" cu materia, veti ramane fara studenti. Mai mult interes va dati pentru articolele in ziar, circ, scandal,decat pentru orele de la facultate, pe care din cate am inteles din comentariile lasate anterior, nu le faceti. Sa nu mai spun ca daca v-ar fi interesat macar un pic soarta studentilor, a facultatii, ati fi venit MACAR LA SEDINTELE la care s-au discutat toate aceste probleme de care "va plangeti"!(state, etc). Va urez un an lipsit de ura si plin de buna dispozitie sau de ce va mai trebuie dumneavoastra, doamnelor profesoare, sa va desfasurati orele la facultate! "Vivat academia!Vivant professores!"

absolvent
3 noiembrie 2011
Legea!

Am inteles ca cine cere lege si profesionalism, e facut comunist, nesatisfacut, vanzator de haine vechi, bolnav psihic, spagar, incapabil sa mai cante, procesoman, scriitor ratat, chiulangiu de la ore, s.a., s.a.Cunoastem tactica gunoaielor si practile securistice. Aruncatul cu rahat in oameni de valoare, sport national.Asta e universitatea ovidius, astia sunt profesorii noi, repetenti si tavagii, figuranti si impostori.Cu cat scrieti mai vulgar, mai urat, mai plin de ura, inclusiv, tu, ala, vocea Romaniei ratata si falsand ca porcul, cu atat va dati identitatea pe fata.Am aprox.30 de ani si 7 in facultate. Imi vine sa vomit cand stiu ce linsaj mediatic faceti cu profesoara mea si care e adevarul. Sper, sper din tot sufletul sa primiti in anii ce vor urma, ca parinti si ca fii sau fiice, tot ca vad si citesc parintii si copiii acestor doamne profesoare despre viata si munca lor.Am avut profesoara de la ped.muz. care citea cursul si pronunta Dvorac. Am vazut curs de pian, facut din lucrari culese de pe internet si spiralate. Am facut teorie si solfegii cu o chiulangioaica de notorietate, care cauta notele pe claviatura. N-am facut zeci si zeci de ore de armonie, forme, contrapunct.Voi astia cu comentariul sunteti perfecti dar pe noi, care am trecut pe strada voastra, nu ne mai mintiti.Gunoaie, mizerie, impostori si figuranti, ati dat mana in ticalosie. Sa primiti pe masura!

vocaliza
3 noiembrie 2011
dedicatie! Lui tepuru de la 6

Te-ai descris perfect! O nenorocita!

F.T.
3 noiembrie 2011
Pentru Saracescu

Cum a "reusit" comisia care te-a examinat sa introduca in lumea universitara? Chiar nu a stiut ca promoveaza un repetent? Domnule Cojoc, ce poate invata un student de la un repetent? Stimabile Vlad Boscof, este posibil ca un colaborator si un apropiat al lui SOlomon Marcus sa sprijine grosoloaniile unui impostor? Ramai te rog in lumea care te-a consacrat; rolul de Ianus balcanizat nu te onoreaza. Onorabile Vasile Sarbu, cum ar fi ca un specialist ca Dr. Ciomu sa-ti ia gradele si functiile universitare si alaturi de Mariana A. sa-ti coordoneze colectivul o perioada de timp. Doamna Carmen Cristescu, ti-ai vazut visul implinit chiar daca ai transformat Universitatea "Ovidius" in sectia "Cruce de piatra".

Lector
3 noiembrie 2011
Conf.univ.?

Saracescule, Pune mana pe dictionar si vezi ce inseamna "fortuit"! Cum ajungeti voi mai cu titluri universitare si ramaneti inculti?

vocea Romaniei
3 noiembrie 2011
raspuns ptr.mesaj nr.15

Hai sictir, golanule, cu mesajul tau si cu presupunerile tale de maidan! Invata sa-ti saluti profesorii si lasa sforariile cu studentii prin consilii si senat! Ai ajuns tu sa judeci profesorii si rostul lor! Meriti scuipat de toti studentii care chiar au inteles ce inseamna sa studiezi si in numele carora vorbesti. Tu nesti reprezentantul gastilor, nu al studentilor.BLEAH!!!!!!!!!!!

27 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.331 secunde