Actrița care și-a transformat lucrarea de disertație în act artistic

396
1
Actrița care și-a transformat lucrarea de disertație în act artistic - doris-1437147874.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii au vizionat, joi seara, la Teatrul pentru Copii și Tineret "Căluțul de mare", o monodramă cu final surprinzător. Lucrarea de disertație a actriței Doris Ciortan s-a transformat în act artistic. Doris Ciortan a interpretat-o pe Irene, actrița evoluând singură pe scenă. Spectacolul a fost realizat în colaborare cu Radu Niculescu și nu este adresat minorilor.

Spectatorii au urmărit piesa de teatru "La noroc", o adaptare după piesa cu același nume de Franz Xaver Kroetz. Sub îndrumarea profesorului de la Constanța, Radu Niculescu, Doris Ciortan a reușit să prezinte condiția femeii, relația ei cu maternitatea, dar și visele ei, legate atât de viața personală, dar și de viitorul copilului. Piesa "La noroc" a adus-o în atenția publicului pe mămica Irene, o femeie foarte optimistă, care pleacă într-o călătorie cu trenul împreună cu bebelușul de numai cinci luni spre un oraș german, unde se afla tatăl copilului. Dorința mamei este de a-i oferi copilului o viață ca în povești. Însă, pe parcursul piesei lucrurile se modifică, apărând multe situații neașteptate. Finalul nu numai că este surprinzător, dar este unul deschis. Dacă la început povestea începe lin, ulterior publicul este surprins.

Un spectacol adresat adulților

Doris Ciortan a declarat că în momentul în care a citit pentru prima oară piesa a rămas marcată de faptul că această femeie reușește să se agațe de un vis pentru a fi fericită. Mesajul tinerei actrițe este să nu uităm să ne detașăm de probleme și să conștientizăm faptul că viața trebuie trăită și să trecem peste orice greutate. "De mâine începe o nouă zi, de fapt cred că asta este ideea să ne găsim curajul și puterea să o luăm din nou de la capăt", a declarat Doris Ciortan.

Publicul constănțean, dar și cel bucureștean, o cunoaște pe artista constănțeancă din spectacolele de succes, jucate anii trecuți, este vorba de "Românie dragă, Elveția mea" sau "Întoarcerea".

Coloana sonoră este semnată de Marius G. Mihalache.

Actrița Doris Ciortan a declarat că dorește să meargă cu acest spectacol și în alte orașe pentru a o prezenta lumii pe micuța Irene, în vârstă de doar 18 ani.

Kroetz, copilul teribil al literaturii dramatice germane

Piesa "La noroc" este o adaptare după piesa cu același nume a dramaturgului Franz Xaver Kroetz. Acesta s-a născut la Munchen în 1946 și este dramaturgul cel mai relevant al curentului supranaturalist. Personajele sale sunt prezentate în momentele cele mai critice ale existenței umane, amplifică greutăți, scoțându-le în evidență și punându-le pe scenă în fața oamenilor. Uimitor la personajele lui este că acești oameni, deși se află într-un moment destul de greu al vieții, capătă speranță și chiar dacă nu au un motiv clar de bucurie, inventează pentru a-și crea un univers frumos, la fel cum se întâmplă cu personajul Irene din "La noroc".

Comentează știrea

un spectator
18 iulie 2015
e de bine

BRAVO! E de bine că la Constanța se mișcă din nou atracțiile culturale de bună calitate. Mulțumim Doris.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 30 Iunie 2015
Stire din Cultură-Educație : La Jupiter,  spectacALL INCLUSIVE
Pagina a fost generata in 1.7656 secunde