Actorul Matei Alexandru a încetat din viață

170
Actorul Matei Alexandru a încetat din viață - mateialexandru-1404488270.jpg

Articole recomandate

Actorul Matei Alexandru, cunoscut atât pentru rolurile jucate pe scenele teatrelor, dar și pentru cele din producții cinematografice, a murit pe 1 iulie, la vârsta de 86 de ani, informează Teatrul Național București.
"A fost pe rând vesel și trist, și-a compus cu har intrările pe scândura scenei, excelând în Ha¹ek sau Moliere, în Eugene O’Neill sau Dürrenmatt, Goldoni sau Caragiale, Cehov sau Mihail Sebastian. Comedia și drama i-au fost pe măsură în regia unor nume mari ca Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Mihai Berechet, Horea Popescu, Ion Cojar, Dinu Cernescu, Radu Penciulescu", precizează Teatrul Național. 
Născut în localitatea Goioasa, județul Bacău, pe 25 decembrie 1927, Matei Alexandru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția actorie, promoția 1951.
Printre premii și distincții obținute se numără premiul național la Concursul Tinerilor Actori, pentru piesa "Steaguri pe tunuri", Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, în 2004, premiul de creație, pentru rolul sufleurul Smărăndache din "Căruța cu paiațe", de Mircea Ștefănescu, în 1978, Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, în 1967, premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artiști din teatrele dramatice, în 1957, și mențiune pentru realizarea rolului Adam în "Preludiu", la Decada dramaturgiei originale, în 1956.
Matei Alexandru a interpretat roluri în film, radio și televiziune, dar a fost prezent și pe scena teatrului. De asemenea, a semnat regia unor spectacole de teatru TV.
Pe scena teatrului a jucat în piese de Jaroslav Ha¹ek, Molière, Eugene O'Neill, Friedrich Dürrenmatt, Carlo Goldoni, Ion Luca Caragiale, Anton Cehov și Mihail Sebastian.
Printre filmele în care a jucat se numără "Weekend cu mama" (2009), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003), "Corul Pompierilor" (2000), "Muschetarii în vacanță" (1984), "Grăbește-te încet" (1981), "Elixirul tinereții" (1975) și "Ultimul cartuș" (1973), scrie Mediafax.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7923 secunde