Actorii constănțeni au dus proiectul "Legende pe ruine circulare" în Albania

289

Articole recomandate

Reprezentanții Teatrului de Stat din Constanța (TSC) anunță că cea de-a doua parte a proiectului "Legende pe ruine circulare" s-a desfășurat, recent, în Nivica, o localitate aflată în munții din sudul Albaniei.

Aici, timp de cinci zile, operatorii culturali prezenți - italieni, spanioli și români - au intrat în contact cu oamenii locului, pentru a afla despre poveștile și tradițiile ce pot fi valorificate și duse mai departe de memoria comunității prin intermediul actului cultural. Localnicii au avut ocazia să vizioneze trei momente artistice și culturale pe care participanții la proiect le-au oferit comunității.

Teatrul "Astragali" din Italia a realizat un colaj de momente evocatoare ale mai multor legende europene. Apoi, profesorii și studenții de la Școala de dans "Alicia Alonzo" din Madrid au îmbinat muzica și dansul cu poezia, dar și cu înregistrarea unui cântec al uneia dintre femeile din comunitate.

În ceea ce-i privește pe artiștii constănțeni, ei au propus publicului lansarea versiunii în limba albaneză a volumului "Prizonierul poetului Ovidius", care îl are ca autor pe scriitorul și arheologul Liviu Lungu, din Constanța.

"Scriitorul a condus, în fața bătrânului arțar din piața localității Nivica, o discuție despre poetul latin, despre exilul său, despre cum arăta Tomisul pe vremea aceea și despre misterul ce înconjoară ultimii ani din viața lui Ovidius și moartea sa. Unul dintre intelectualii prezenți, profesor de literatură, a citit un fragment din volumul lui Liviu Lungu, prezentat pentru prima dată în varianta sa albaneză, iar actrița Roberta Quarta a lecturat un fragment din varianta în limba italiană a romanului, care a fost lansată anul trecut, la Milano. Fără nicio exagerare, această rezidență de creație va intra în istoria localității Nivica, fiind prima manifestare culturală care a avut loc aici. Următoarea rezidență de creație va avea loc în Constanța, între 1 și 7 octombrie", au declarat reprezentanții TSC. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5898 secunde