A murit soția lui Ion Rațiu, Elisabeth Rațiu

370
A murit soția lui Ion Rațiu, Elisabeth Rațiu - elisabethraiu-1476894923.jpg

Articole recomandate

Elisabeth Rațiu a încetat, astăzi, din viață la vârsta de 94 de ani, la Londra. Vestea a fost anunțată public pe Facebook și pe site-ul Centrului Rațiu pentru Democrație.



"Anunțăm cu profundă tristețe trecerea în neființă a lui Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu. Odihnească-se în pace!", se arată în mesajul de pe pagina de Facebook Ratiu Center for Democracy, citat de Digi24.ro.

Reprezentanții familiei au anunțat că trupul acesteia va fi incinerat și în cursul lunii noiembrie se va oficia o ceremonie la Biserica St James din Piccadilly, în Londra.

"Născută în 1921, Elisabeth Pilkington Rațiu este originară din comitatul Lancashire, Marea Britanie, din apropierea micului oraș industrial St. Helens, zonă pe care patru generații de Pilkingtoni au transformat-o într-o Mecca englezească a sticlăriei. L-a întâlnit pe Ion Rațiu la Cambridge și s-au căsătorit în 1945. În paralel cu viața de familie, Elisabeth și-a dedicat timpul lucrului ca asistent social în mediul spitalicesc din Londra. A devenit tot mai interesată de problemele de sănătate mentală din comunitatea londoneză, astfel că după o creștere constantă a implicării sale în serviciile locale de specialitate, a fost aleasă președinte al Asociației Mind din Kensington și Chelsea, organizație recunoscută pentru serviciile sale de suport", se mai arată pe site-ul oficial al organizației.



Potrivit aceleiași pagini, Elisabeth Rațiu a fost mereu o susținătoare a democratizării României, iar în noiembrie 2014, la ultimele alegeri prezidențiale, ea a lăcrimat când i-a văzut pe românii din Londra așteptând la coadă să-și exercite dreptul la vot. "Cât de mult s-ar fi bucurat Ion!", i-a spus atunci fiului său Nicolae.

"După căderea lui Nicolae Ceaușescu, Elisabeth Rațiu a ales fără ezitare să-l însoțească pe soțul său înapoi în România, alegând un viitor nesigur. A participat alături de acesta la campania prezidențială din 1990, îndurând în mod curajos tentativele de intimidare ale reprezentanților Frontului Salvării Naționale, care urmăreau zdrobirea opoziției, în favoarea lui Ion Iliescu", precizează sursa citată.

"Din 2000, după moartea lui Ion Rațiu, Elisabeth s-a întors să locuiască la Londra, ocupându-se în continuare de activitățile Rațiu Family Charitable Foundation, ale Centrului Rațiu pentru Democrație și ale Asociației Mondiale a Sănătății Mentale, în care fusese de asemenea activă. În semn de recunoaștere a muncii sale, Elisabeth a primit distincții din partea mai multor instituții și organizații, între acestea, Președinția României și Departamentul de Stat al SUA", se mai arată în comunicat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 19 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Seară lirică,  la Teatrul  "Oleg Danovski"
Miercuri, 19 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : "Mica Sirenă"  se joacă în festival
Miercuri, 19 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte, la Muzeul de Artă
Pagina a fost generata in 1.3499 secunde