A început Postul Paștelui. "Cine refuză postul, acela înseamnă că nu pune preț pe mântuire!"

610
A început Postul Paștelui.

Articole de la același autor

Astăzi, 2 martie, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare sau Păresimile - perioada de asceză și pocăință premergătoare Învierii Domnului. Postul Mare durează 40 de zile (până la Duminica Floriilor), la care se adaugă Săptămâna Patimilor (din Duminica Floriilor, până la Înviere). Este cel mai lung, cel mai aspru și cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe.

Potrivit preotului Jean Ion, de la Biserica "Sf. Vasile cel Mare" din Constanța, în tot acest timp, suntem chemați la un război duhovnicesc și, precum soldații, în vreme de război, care trebuie să se înarmeze cu arme, așa și noi, soldații lui Hristos, trebuie să fim înarmați cu armele luminii. Care sunt acestea? În primul rând, postul.

"Până și medicina recomandă postul. Un medic înțelept a spus că noi, oamenii ne săpăm groapa cu furculițele și cu lingurițele. Întâlnim postul până și în natură, la animale (ursul, șarpele, țestoasa cad în mari perioade de hibernare, când nu mănâncă nimic). Postul este o lege universală. Cine refuză postul, acela înseamnă că nu pune preț pe mântuire. Ești bolnav și nu poți posti după toată regula? Renunță măcar la ceea ce-ți place cel mai mult. Postirea înseamnă înfrânarea sau abținerea de la alimentele de origine animală, cu scopul de a ajunge la abținerea de la săvârșirea păcatelor", a declarat, pentru "Cuget Liber", preotul Jean Ion.

La fel de importantă este rugăciunea. Slujitorul Domnului spune că este nevoie să ne rugăm mereu, dar în mod deosebit acum. Apoi, de luni până joi, în prima săptămână din Postul Mare, sunteți sfătuiți să citiți din Canonul Sf. Andrei Criteanul. De asemenea, mai există o rugăciune și în afara bisericii, care trebuie spusă dimineața și seara, înainte și după masă, pe drum, în mașină, în avion, pretutindeni. Strămoșii noștri spuneau: "Când îmi fac cruce și îngerul este lângă mine".



Fiți creștini cu adevărat! Iertați-vă semenii!


Dintre toate cântările și rugăciunile din timpul Postului, o singură scurtă rugăciune poate fi considerată rugăciunea specifică a acestuia. Potrivit tradiției, această rugăciune este atribuită unui mare învățător al vieții duhovnicești: Sfântul Efrem Sirul.

Rugăciunea este următoarea: "Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin".

În toată perioada postului, ni se sugerează să fim mai milostivi. Cum? "Dacă vedeți un sărac, aveți milă de el, dacă aveți un dușman, împăcați-vă cu el. Nu numai gura, ci și stomacul vostru să postească și ochii și urechile și picioarele și mâinile voastre și toate mădularele trupului vostru", a adăugat preotul Jean Ion.

În cazul în care sunteți prea bătrâni și nu mai puteți ține post, puteți recupera timpul pierdut prin faptele milei creștine.

Ca în fiecare an, aceasta este perioada iertării, pentru că, iertându-ne semenii, asta înseamnă să fii creștin cu adevărat.

Săptămâna aceasta are un caracter aparte, fiind privită ca un model pentru celelalte săptămâni ale postului. Aceste zile ale primei săptămâni din post au fost comparate cu primele zile din viața unui monah, petrecute în post aspru și rugăciune. La un astfel de început bun suntem chemați cu toții, spune preotul.

"Cum vom începe, așa vom continua - această lege universală e valabilă și în privința postului. Să începem, așadar, Sfântul Post prin a ierta tuturor și prin a cere iertare Domnului, să postim fără să ne știe lumea, să ne împodobim cu fapte bune, să ne rugăm neîncetat, să ne spovedim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului spre a ne putea bucura deplin de marea sărbătoare a Învierii Domnului", a încheiat părintele. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5203 secunde