A fost redus gradul de dificultate a subiectelor pentru evaluarea națională

1151
A fost redus gradul de dificultate a subiectelor pentru evaluarea națională - 19892cd2c9d27c15d20cc51febb03be3.jpg
Abia ce a publicat, pe site-ul http://subiecte2010.edu.ro, modele de subiecte pentru evaluarea națională pe care elevii clasei a VIII-a o vor susține în anul școlar 2009-2010, că Ministerul Educației, Cercetării și Inovării a adus ieri modificări, cel mai probabil la baremele aplicate.
În opinia profesorilor, modelele de subiecte sunt clare, de nivel mediu și în concordanță cu programele de evaluare națională. În ceea ce privește disciplina Limba și literatura română, sarcinile de lucru vizează exerciții de tip analitic (de recunoaștere) și de tip sintetic (de exemplificare, de construcție), de subliniere a valorilor stilistice și de evidențiere a aspectelor ortografice și de punctuație.
Spre exemplu, unul din modelele de subiecte pentru examenul care înlocuiește tezele unice include câmpul lexical al cuvântului "iarnă" din poezia "Noapte de iarnă" de George Topârceanu și o compunere despre dificultățile mersului cu bicicleta prin Delta Dunării, pornind de la un text din revista "Terra Magazin".
Aceste examene, care, potrivit ministerului, sunt făcute pe modelul testărilor internaționale, păstrează, de asemenea, modelul tezelor unice, cu excepția faptului că nu mai există subiectul clasic de literatură, în care elevii claselor a VIII-a trebuiau să comenteze despre momentele subiectului, despre diferite specii literare studiate sau cunoscutele caracterizări de personaj. "Prin eliminarea eseului, s-a redus și gradul de evaluare subiectivă", consideră prof. Maria Cristina Ivan, inspector școlar de specialitate limba română.
De asemenea, elevii vor avea de analizat două texte, modelul transmis de minister cuprinzând o poezie de Topârceanu și un text de tip reportaj despre cicloturism. Cerințele pentru cele două texte sunt stabilirea funcțiilor sintactice ale unor cuvinte, despărțirea în silabe, dar și analize literare, în cazul fragmentului liric.
În zilele următoare, profesorii de limba română urmează să observe în ce măsură elevii sunt încântați de acest gen de subiecte, mult mai la îndemână decât cele de până acum. Lucru observat și la subiectele de la Bacalaureat. "S-a redus gradul de redare a unor cunoștințe și a crescut gradul de aplicare a unor competențe dobândite, cum ar fi, spre exemplu, elaborarea unei compuneri de 10-15 rânduri", a declarat prof. Ivan. Justificarea titlului s-ar putea să mai dea bătăi de cap la notare, fiind un item subiectiv.
La disciplina Matematică subiectele sunt redactate atât în limba română, germană, sârbă, maghiară, ucraineană, slovacă, cât și în limba rromani.
Pentru această disciplină, elevii trebuie să spună care este rezultatul operației 64 : 8 + 8, lungimea razei unui cerc cu diametru de 4 cm sau să calculeze aria unei piramide.
Elevii din clasa a VIII-a vor susține prima probă pe 4 mai 2010, la disciplina Limba și literatura română, pe 6 mai la Limba și literatura maternă, iar pe 12 mai 2010, la Matematică.
Perioada specială de evaluare va începe pe 25 mai 2010, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată de Matematică, pe 2 iunie 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7857 secunde