A fost lansată prima monografie a Colegiului Național Militar „A.I. Cuza” Constanța (1881 - 2021)

296

Articole de la același autor

Prima monografie a Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa a fost lansată, vineri, 1 octombrie. Evenimentul a avut loc în cadrul unui simpozion prilejuit de împlinirea a 140 de ani de învățământ mediu de marină în România.

Profesorul dr. Adrian Ilie, directorul adjunct al colegiului, şi comandorul (r) dr. Marian Moșneagu sunt autorii temerarului demers care a debutat din toamna anului 2019, cu faza de documentare, de inventariere a surselor, de strângere a informațiilor, a fotografiilor sugestive pentru realizarea unei lucrări de asemenea amploare. Simpozionul „140 de ani de învăţământ liceal de marină” a reunit şi elevi care au prezentat lucrări despre istoria liceului.

Parcursul istoric al colegiului militar de astăzi

În urmă cu 14 decenii, la 3 octombrie 1881, se puneau bazele învățământului mediu de marină, unde cu pași timizi și cu un număr mic de cadre și cadeți, debuta acest tip de educație primară în domeniul marinăresc. Supusă permanent unor presiuni de ordin politic, economic, social sau al relațiilor internaționale, Școala Copiilor de Marină a ființat, a pregătit temeinic cadre și s-a desființat prin ordine clare, care nu permiteau interpretări sau abateri. A renăscut de fiecare dată, la Galați sau la Constanța, cu același entuziasm al tinerilor atrași de mare, precum un magnet. La Galați, pe malul bătrânului fluviu se reînființa Școala Tehnică de Marină, transformată ulterior în liceu. Timp de un deceniu a obținut rezultate remarcabile în întrecerile școlare și marinărești.

Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, reînființat în 1973, continua activitatea acestor instituții militare de profil, ale învățământului mediu, fiind vorba despre Școala Copiilor de Marină de la Țiglina, despre Școala Copiilor de Marină de la Constanța și despre Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Galați. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7833 secunde