5 iunie, Ziua Învățătorului. Este data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern

149
5 iunie, Ziua Învățătorului. Este data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern - invatatorul1200x800-1591344685.jpg

Articole recomandate

În fiecare an, la 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învățătorului.


Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 și reprezintă data nașterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 - m. 17 sept. 1823), întemeietorul învățământului românesc modern.


Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr s-a manifestat ca organizator și conducător de școală, autor a mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist și scriitor. A beneficiat de o pregătire enciclopedică, studiind, mai întâi la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, științe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, științe militare, medicină, fiind influențat de curentul iluminist, potrivit volumului ''Dicționarul literaturii române de la origini până la 1900'' (București, Editura Academiei, 1979). Prima școală superioară românească și-a început activitatea în august 1918, în localul de la ''Sf. Sava'', potrivit https://cnlazar.ro, iar inaugurarea a fost marcată prin lansarea de Gheorghe Lazăr a cunoscutei ''Înștiințări'', în care era expus un adevărat proiect de organizare a învățământului românesc în patru trepte (''tagme'') de învățături, de la prima, destinată începătorilor, care prevedea predarea unor cunoștințe elementare de scris și citit, elemente de religie, de gramatică și de aritmetică, la cea de-a patra, destinată desăvârșirii studiilor tehnice pentru pregătirea inginerilor, pe de o parte, a juriștilor și profesorilor, pe de alta, iar pentru cei care doreau să se facă preoți, se preconiza un program aparte, cu ore de religie și istoria religiei, potrivit lucrării amintite.


Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost inițiat de un grup de 70 de parlamentari, care au subliniat, în expunerea de motive, postată pe site-ul Camerei Deputaților, www.cdep.ro, că ''drumul României în Europa trece, invariabil, prin școală'' și se impune ca învățământul să primească atenția cuvenită, acesta fiind unul dintre domeniile care ''ne mai reprezintă cu onoare în exterior''. Astfel, această zi se dorește a fi un moment bun de reflecție asupra școlii și a slujitorilor ei, o ocazie pentru a ne manifesta recunoștința față de dascăli. 5 iunie reprezintă data nașterii ''fondatorului învățământului în limba națională în Țara Românească'' - Gheorghe Lazăr.


Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 20 iunie 2007 și de Camera Deputaților la 9 octombrie 2007. Potrivit Legii nr. 289/2007, manifestarea are un caracter educațional, național, apolitic și cultural, Ziua Învățătorului fiind sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite. Datele de 5 octombrie (Ziua Internațională a Educației) și 5 iunie (Ziua Învățătorului) sunt marcate distinct în structura anului școlar. Potrivit Legii 289/2007, ministrul Educației, Cercetării și Tineretului elaborează și aprobă anual un plan care să includă manifestări specifice pentru această zi.


Sursa: agerpres.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.754 secunde